Předchozí 0168 Následující
str. 165

Nekmířské a Křimické, které přijalo honosný kroj plzeňský, podobně ? panství Chotěšovskému družila se kulturně a tehdy i krojově různá drobná panství okolní.

Dále bude důležito pamatovati na nestejný kulturní vývoj celé země, neboť ve středisku kolem Prahy v Polabí a snad i ? severu shledáme tempo mnohem rychlejší, co zatím vzdálenější hornaté a odloučené části zůstávají pozadu.

A při dalším pátrání v minulosti dospějeme konečně až ? nejstarší fási zalidnění Čech lidem slovanským, které se stalo v etapách a nestejným způsobem, a najdeme tu zase důležité okolnosti, které pomohou vysvětliti dnešní svéráz tohoto kraje.

Správné stanovení vlastní zájmové oblasti přinese tedy mluva materiálu, a tu jest jistě lépe omeziti se nejdříve na hranice nejužší, jaké se nám jeví rozsahem jednotlivých krojových zvláštností, případně hranicemi panství.

Důležitou bude tu však také otázka německého obyvatelstva v některých úsecích. Jest rozhodně nesprávné vylučovati je z národopisného badání. I kdyby se prokázalo, že tu jde o skutečně původní a nedotčenou kulturu jiného národa, již,ta okolnost, že přímo sousedí a namnoze přináležela jednomu právnímu celku, nutí ke stejně důkladnému studiu. V každém případě bude alespoň důležitým vodítkem v hodnocení kultury domácí.

Ale přihlédneme-? blíže, tu se tak často objeví, že dotyčný kraj byl pouze poněmčen a že žije dodnes po starém českém způsobu. Na oko naprosto odlišný kroj ukáže se býti jen starším typem kroje českého, neboť jeho vývoj se poněmčením lidu zpomalil.

Stejně tak poznáme, že mnohé jiné zjevy od jiných krajů odlišné děkují jen životnímu konservatismu německého lidu za své bytí a že nebyly dosud vystřídány formou pokročilejší.

Tu pak máme vítanou příležitost shledávati ve zněmčených oblastech vzory starobylejších útvarů, zejména pro kroje a výšivky, které nám pomáhají při analyse vyspělejších krojů českých.

Místní pracovníci, aby si úlohu usnadnili, omezí se proto s počátku, jak bylo již řečeno, na oblast nejbližší. Bude se jim snáze,pracovati a získají řádnou přípravu pro cíle vyšší a rozsáhlejší.

Důležitost tohoto omezení vysvětlí nám ještě způsob práce sám. Především, je nezbytně třeba zpracovati vesnici za vesnicí, a to důkladně. Jedna dobře zpracovaná obec vyváží za spoustu jiného materiálu jen namátkou sebraného. Za příklad mohou sloužiti některé monografie, zejména Chotkův Široký Důl. Rozhodně nestačí však vybrati si z určité oblasti jen několik obcí


Předchozí   Následující