Předchozí 0169 Následující
str. 166

a chtíti z toho činit definitivní závěry. V určovaní hranie krojových jest obzvláště třeba veliké svědomitosti.

Tu pak třeba zdůrazniti, že zpracování národopisné látky vyžaduje osobního shlédnutí a zkoumání a že na příklad rozesílání dotazníků může býti pouze pomůckou, která nám ukáže cesty, kam máme ještě jíti.

Nejmenší cenu má sbírání látky pomocí školního žactva; i tu možno ji však použíti jako vhodné přípravy a předběžné informace.

Při vymezování vlastní zájmové oblasti doporučuje se respektovati přirozená territoria působnosti okolních museí. Právě kolem těchto ústavů měla by se soustřediti veškerá činnost národopisných pracovníků. Síť našich museí jest již tak hustá a dostatečná, že není snad větší oblasti, kde by museum chybělo. A jejich hlavní úkol jest podati obraz místa a okolí svého působiště. Jest ovšem jiná otázka, zdali všechna musea pracují, jak bychom si přáli. Ale to nemůže býti důvodem, aby jedno druhému konkurovalo. Lze dokonce tvrditi, že musea jsou taková, jací jsou místní pracovníci a proto také leží plně jen v jejich rukách, aby všechna musea dobře prosperovala.

Výmluva, že není pracovníků, jest nemístná. Každý český inteligent, zejména učitel, profesor, a dámy tím více, mají býti národopisnými pracovníky. To jest strohým kulturním příkazem. Práce národopisná, správněji vlastivědná, neznamená hned vyspělé odbornictví. Jedná se hlavně o poctivou snůšku materiálu.

Dnes jest vlastivěda zvučným heslem našich škol, protože se poznalo, že nás může kulturně povznésti jen důkladná znalost sebe sama. A že jen ta může vychovati národní hrdost a sebevědomí.

Ale smutné je, když ústavy, které mají býti hlavní pomůckou, to jest pravým kabinetem vlastivědného vyučování, jsou vůbec pomíjeny. Jestliže tak mnohý ústav nadšeným pracovníkem založený a oplývající bohatstvím materiálu leží dnes ladem a stalo se z něho ubohé skladiště, tu jest na inteligenci, zejména učitelstvu, aby do něho vneslo nový život a aby si opatřilo uspořádání sbírek tak, jak to vyžaduje potřeba školy, pro které vlastně musea v prvé řadě jsou.

Shrnuji znovu. V národopisné práci jest nutná promyšlená dělba práce. To jest onen zdravý regionalism, který jest schopen vytvořiti vysoké hodnoty. Tak jako závodí kulturně celé země a národy, tu v lůně jejich musí závoditi drobné kulturní složky, čilejší pohání slabší a probouzí spící.

(Pokračování příště.)


Předchozí   Následující