Předchozí 0174 Následující
str. 171

se smluvili, v kterém čísle a na které návsi se bude slavnost konati. Každá družička dala mládenci šesták. V domku, kde se mládež řadila, byla bába, která prodávala růžovou kořalku a mlsky a božská povinnost každého mládenecká bylo z jejích zásob družičku uctít.

Na návsi čekal flašinetář a bylo tam zřízeno lešení.

V čele průvodu šel biřic s čákou na hlavě, vyzbrojený starou šavlí, za ním král s královnou,*, potom družičky s mládenci, pěkně podle velikosti, za nimi ostatní děti. Král byl ustrojen jako chlapci, kteří chodili koledou o Třech králích, měl však na hlavě místo papírové koruny starý rozkřapaný kamenný hrnec.

Když průvod došel na náves, flašinetář zahrál, potom se biřic postavil na lešení nebo na pařez a spustil naštudovanou řeč: Já biřic na tom topole volám hořenský pasáky, aby hnali domů s\pole. Vôni s pole domů hnali a mně vykřikovat pomáhali. Když jsem šel z Mlázovic ke Lhotě, visela tam jalovice na plotě. Půl jsem si jí vzal a půl jsem jí tam nechal, ale když přicházím ? lesu, koukám, j a.k to lehce nesu — i bodejž by to čert vzal, že jsem si celou jžlovici nevzal. Houniváre, požeň dále, kdo je králem, ať je králem, ten, kdo naposledy vyhnal, je hounivárem.

Potom biřic vykřikoval: Na drážka Dlabom dáme bra-benci, že jim zmrzla voda v medenci, vedle Bartoníčkom dáme hrábě, aby Bartoníček troubil na návsi a ne v hospodě, Naj-monům dáme trochu plev, že mají hodně včel, Šorfom dáme mouku, že mají hezkou holku, a do mlejna dáme chmel, aby nám stárek pěkně mlel. . . atd. Končil hlasitým: Vivat!

Flašinetář zase zahrál písničku, potom biřic se obrátil ke králi a spustil: Otče náš, kam ty, králi, tu svou hlavu dáš? Tvá hlava je nevinná, mým mečem je prohnaná.

Křáp! — biřic mečem srazil králi hrnec s hlavy, král se převalil, i královna hořem omdlela, ale družičky je zdvihli a šlo se ? Urbanovým tancovat.

Když se konala předposlední slavnost, nebe jí nepřálo: v lijáku děti utekly ? Urbanům, ale chatrná střecha dešti nebránila, voda tekla se stropu tak vydatně, že menší děti vlezly pod stůl, větší běžely domů. Tancovat by byly nemohly, po sednici byly kaluže vody.

Dnes by se taková nehoda nestala. Urbanovo stavení je pěkně opraveno a jeho rázovitý zevnějšek poutá pozornost turistů stejně jako řada jiných, jak se v Horní Nové Vsi na štěstí ještě udržela.

Poslední slavnost našich pasáků a pastevnic skončila se špatně. Tehdy byl pořadatelem Frantík Lámrův a pro větší


Předchozí   Následující