Předchozí 0178 Následující
str. 175

velmi oblíbenými. Známá universita v Chicagu (The Northwestern University in Chicago) pozvala dr. Pospíšila ? přednáškám uvedeným. Viz podrobnosti obšírné ve studii: Dr. John J. Reichman: »A Czechoslovakian Scientist in the United States. Prof. Dr. František Pospíšil, Curator of the Ethnographie Department, Moravian Museum, Brno, on a lecturing tour in our country. He is an international^ acknowledged expert in Indian war dances.« (Reprint from »The Brookfield Star«, Ja-nuary 15th, 1931, Brookfield, III., 135.)

Časopis »Hlasatel« (Chicago, 29. XII. 1930) otiskuje: »Zajímavá přednáška prof. dr. F. Pospíšila ve slovinské síni na Lawndale ave. a 27. ulici. Přednáškou touto představil se vlastně významný host našim krajanům chicagským. Do Chicaga předcházela jej již propagační činnost, kterou na místech nejpovolanějších a čistě vědeckých vykonal na východě, zvláště v New Yorku. A proto každý zvědav byl na jeho přednášku, prvou v chicažské metropoli. O tomto vzácném krajanu-učenci můžeme říci, že je mužem velmi skromným, který miluje svůj národ a hlavně přímo náruživou lásku věnuje národním obyčejům československým, jakož i tancům národním a slovanským vůbec. Přítomnému obecenstvu představil jej krátkým proslovem srdečným místní konsul československý, dr. J. F. Smetánka, jenž zdůraznil, že pokud sám si pamatuje, je dr. Pospíšil prvým učencem z Moravy v Americe . . . Přešel hned k thematu vlastní přednášky, kterou doprovázel krásnými barevnými obrázky, při nichž srdce každému jen radostí poskočilo. Spatřili jsme statné moravské a slovácké šohaje v jejich národních krojích a jejich tance. Co obrázek neřekl, to dopověděl dr. Pospíšil, takže obrázky před posluchači obživovaly a všichni ocitli se rázem v těch snivých krajích rodné domoviny plné kouzla.

Název přednášky: »Velezajímavá illustrovaná přednáška o národních zvycích, obyčejích a lidových tancích v Československé Republice: Světelné obrázky: hanácké, slovácké, valašské, lašské, horácké, hrvatské a německé. Filmy: Lanžhotské hody, Stavění máje na Kyjovsku, Velecký ,fašanek, Jízda Králů ve Vlčnově a Huku, Královničky. Svatba ze Šardic. Pod protekcí distriktního svazu českých katolíků pořádá Prof. Dr. František Pospíšil ve středu, dne 14. ledna v síni osady bl. Panny Marie Svatohorské, 24. ul. a 61. Ave., Cicero, Illinois. Začátek v 7:30 večer. Vstupné 50 centů.«

Obsah přednášky i obrázky filmů uvádí dopodrobna Pospíšilův popis lidových slavností:

Na př.: Hody. Každá farnost má na Moravě různý kroj a každá slaví na svátek svého patrona kostelního t. zv. hody.


Předchozí   Následující