Předchozí 0201 Následující
str. 198

nemusíme se báti řevnivosti a konkurence. Jen si pěkně rozdělit úlohy a v téže oblasti se sdružiti ? společné práci.

Vzájemná spolupráce umožňuje i racionelní provádění sběratelské akce. Vydá-li se jednotlivec na venek a je-H si vědom, co vše je nutno zachycovati a co vše může míti význam pro vědu, brzy pozná, že celou látku zdolati nemůže a práce se mu znechutí. Při osobním styku s lidem nelze se isolovati jen na jedinou věc nebo směr, neboť stále a stále do toho zasahují věcí a poznatky jiné. Svědomitý pracovník z obavy, aby snad i ony jemu podružné věci nezapadly, snaží se je zachytiti, ale brzy pozná, že jedno pro druhé nezastane.

Jinak je, vypraví-li se dva neb více pracovníků společně a každý se specialisuje na určitý obor. Tu jeden z nich naváže rozhovor a druzí jen chytají, co se pro ně hodí. Podobným způsobem lze vyslýchati o kroji a zároveň zapisuje jiný zvláštnosti mluvy, jiný poznatky zvykoslovné atd.

Stejně jeden neb dva zapadnou do statku, co zatím třetí fotografuje a čtvrtý zaměřuje a pod.

Společné národopisné exkurse jsou tedy nejlepším podkladem sběratelské činnosti.

Při národopisných exkursích budiž dbáno soustavnosti. Nejlépe jest probírati místo za místem v jedné oblasti a úplně veškerou látku vyčerpati. Případně lze po získání běžného přehledu kraje navštíviti nejdříve jakýsi výběr vesnic, á to v každé oblasti několik. Ale pak jest nutno vrátiti se ? první metodě.

Velmi často se píší národopisné úvahy, spočívající na poznatcích z jediné vesnice, a ty se klidně vztahují na celý kraj neb oblast. Jest to způsob velmi škodlivý a neodpovědný. Často se naopak stává, že máme již všechno svědomitě prozkoumáno a přec v poslední chvíli a v poslední obci získáme ty nejcennější zprávy. Venkov jest živý archiv a jest nutno projíti jej celý, jinak jsou a zůstanou všechny učiněné závěry kusé.

Pojednejme dále o výzbroji ? takovým exkursím. Předně jest nezbytné seznámiti se nejdříve s veškerou lokální literaturou národopisnou. Publikace i články, pokud jednají o našem kraji, musíme pročísti i prostudovati. Práce předchozích jest základem pro každou další činnost. Kdo tak neučiní, ten klo-pýtá. Často luští některý problém a otázku, kterou jiný dávno před tím rozluštil. Znalost literatury znamená tedy úsporu času a zajišťuje snazší úspěch.

Vedle lokální literatury jest však třeba alespoň nejzákladnějších znalostí všeobecných v národopise celých Čech. Tu nám poslouží zejména dobrá a praktická příručka Žaludová »Česká vesnice« a monografie Zíbrtovy z jednotlivých oborů.

Konečně jest radno seznámiti se se vzory podrobné mono-


Předchozí   Následující