Předchozí 0203 Následující
str. 200

stručně heslo, o čem pojednáva obsah. Pak nasleduje tekst a pod ním přidáme datum a nationale vyprávěče. Uvede se přirozeně i stáří. Vyslýcháme-li ženu, ptáme se po jejím rodišti, abychom zjistili, kam lokalisovati to, co jsme se od ní dověděli.

? zápisům používáme lístků velikosti čtvrtky kancelářského papíru. Tento formát má neocenitelné výhddy již v tom, že se nemusí zvláště připravovati, nýbrž je stále pohotově. A pak jde o to, abychom ? výpiskům mohli přiložiti i fotograf, snímky neb jiné obrázky a také výstřižky z novin a časopisů,, které ovšem nalepujeme na podložky téže velikosti — to jest 1/4 kancel. papíru.

Hotové lístky se rozdělí podle materie a vloží do zvláštních obálek, fasciklů, každý fascikl bude pro jeden obor a označíme si jej hned na vrchní straně. Pro uložení výpisků jsou vhodné krabice se sklápěcí delší stranou, k níž řídíme i všechny hřbety obálek.

Podotkl jsem již, že si na lístky poznamenáme i veškeré předměty, které získáme neb se kterými se setkáme. Nebude to jen stručná poznámka, ale podrobný popis, ? němuž se přiloží případně i fotografie. Dostal-li se předmět do musea, poznamenáme to též a připíšeme případně i inventární číslo, které obdržel.

Nezapomeňme na cestu vzíti s sebou nějaké měřítko, nejlépe pérový dvoumetr; a samozřejmě i fotograf, aparát. Také trochu cukrovinek, potěšíme nejen dítky, ale zejména staré babičky, které nám nejvíce povědí.

Při trochu upřímného zájmu, vytrvalosti i píli počnou se lístky záhy hromaditi a vytvoří jakýsi archiv, jehož cenu nelze ani dosti zdůrazniti. I tu by se mohlo závoditi jako při každém jiném sbírání a kdo by měl archiv nejbohatší, mohl by být právem na něj pyšným.

A to vše, jak bylo již praveno, lze docíliti beze všeho vysokého školení, jen s patřičnou svědomitostí a s poměrně lehkou přípravou. Takové sbírání by mělo býti povinností všech inteligentů vůbec a na venkově zvláště.

IV. Práce v jednotlivých oborech.

Probravše stručně přípravu ? národopisným exkursím, přejdeme nyní ? pravidlům, jakých jest nám dbáti při práci v jednotlivých oborech. Předně se zastavíme u stavitelství.

Hned na počátku je třeba zdůrazniti, že zevnějšek stavby není vším. Fasáda sebe ozdobnější jest pouhou přízdobou, sice charakteristickou a s osobitými zvláštnostmi pro tu kterou oblast, ale hlavní cena národopisná vězí jinde. Kdybychom sbírali jen pěkné štíty a lomenice, fotografovali a kreslili vý-


Předchozí   Následující