Předchozí 0211 Následující
str. 208

identifikovati práce jednotlivých mistrů, poznati jejich techniku.

Stejnou pozornost věnujeme i střepům, porůznu vykopaným, zvláště když se uhodí na zbytky staré dííny hrnčířské bývají tu pravé poklady studijního materiálu.

Bylo by možno vypočítati ještě celou řadu řemesel a zvláštních způsobů zaměstnání lidu, ale stačí, byly-li uvedeny jen ty nejdůležitější. Každý, kdo jen trochu se zasvětí do jednoho řemesla, bude trvale upoután a vyškolí se v soustavného pracovníka.

Zbývá ještě alespoň krátká zmínka o sbírání dokladů života duševního. Jest to zejména dokonalý seznam lidové literatury v určité oblasti se vyskytující, tu nestačí jen sbírati knihy, ale je důležito zaznamenati celý knižní inventář v každém jednotlivém statku a podobně zaznamenati u starých osob, co vše čítávali za mladých let. Zvláštní zpracování vyžádají si »písmáci« a neopomeneme vyšetřiti u každého z nich, jak široký měl vliv na své sousedy.

? četbě druží se škola, kde zvláštní cenu mají zejména její počátky na venkově, spolu se životem učitelů. Sem zapadá i loutkové divadlo a jeho činnost obecně vzdělávací.

Velmi rozsáhlý obor představuje náboženství, prostupující život jednotlivce i celku a vytvářející namnoze zvláštní charakter lidu.

Právní vědomí lidu jest rovněž kapitola velmi důležitá a podobně i právní řád celé obce. To však je více méně pracovní oblastí školených historiků, ač lze alespoň schraňovati dokumenty k tomu se vztahující.

Přes naprostou stručnost celého programu, který byl právě nastíněn, jest zjevno, že národopis jest obor neobyčejně rozsáhlý. To však nemůže nikoho odstrašiti, naopak je jisto, že tu lze pracovati zcela nerušene a pohodlně každému, když si obere za cíl jen některou část velikého celku. Jedinci nelze vše obsáhnouti a bylo by to jen na úkor dobré jakosti díla, ostatně toužíme, aby na sbírání národopisného materiálu spolupracovala celá veřejnost.

Kdyby měl stát tolik prostředků, aby prováděl práci sám se školeným a pečlivě organisovaným sborem vědeckých pracovníků, tu by nebylo třeba žádati o pomoc neodborníkův. Ale protože ? tak ideálnímu stavu mají i velké státy daleko, tu ani my nemůžeme na stát spoléhati. Nezbývá, nežli se obětavě a s nadšením pustiti do práce, protože se v kulturním zápase národů nikdo neptá, je-li národ bohatý nebo chudý, malý nebo velký. My obzvláště, když je nás tak málo, musíme pracovati


Předchozí   Následující