Předchozí 0213 Následující
str. 210

viz heslo svítící náčiní. — Bremsa, svážna. — Bremsšachta, kolmá svážna na způsob malé šachty. Tudy jsou spouštěny vozíky s hoření vrstvy uhlí (flece) na dolejší hlavní streku pomoci brzdy.

Cech, cechovna, místnost pro mužstvo před vjezdem do dolu. Na Kladensku sloužila r. 1868 též za dílnu tesařům. — Cimrhajer, viz heslo štercloch. — Cimrling, viz heslo cimrování.

— Cimrování, vydřevňování, prováděné hlavně důlními tesaři (cimrlinky). — Cimršupna, tesařská dílna.

Čutera, nádoba na olej.

Deka hází, v pláně neboli na pilíři jest strop následkem tlaku nepokojný, drobí se a kousky uhlí padají do vyrúbaných míst. — Derektor, viz heslo mančaft. — Domák, odřezek dřeva z podpěr. Název ten se dostal do severních Čech z Kladenská. Němci ho překřtili na tomák. Český název vznikl z toho, že si tento kus dřeva odnášejí po skončení šichty horníci domů. Není-li odřezků, rozřeže se často celý kus dřeva podpěrného, pak se zbytky uměle nadělají. Je to sice zakázáno, ale nadřízení obyčejně přimhouří obě oči. Doma se domák rozštípe na palivo pod uhlí.

Faýsl, velké hornické kladivo, správně česky pucka. — Fajslíky (název z Kladenská), hornický odznak, dvě zkřížená kladiva. — Fálunk, pažení. — Fankcajk, v severních Čechách přístroj ? podchycení klece. Na Vaňovských dolech na Kladně v letech 1868—1870 se jmenoval porichtung, na císařských dolech tamtéž špery. — Fárt, žebřík, viz heslo sfárat. — Fenty, dřevěné klíny ? utažení stojek. — Fiřty, stropy v chodbách (štrekách). —¦ Flec, uhelná vrstva různé mohutnosti. — Flek, kožená zástěra v menším rozměru, kterou nosí horník na místo vpředu, vzadu — Forichtung, viz heslo Fankcajk. — Frcuk, pažení, štůs frcůk, pažení boku, frcuk deky, pažení stropu. — Fukar, viz heslo barfl.

Halda. Slovo toto znamená dnes hromady mouru a špatného neprodejného (nevyzrálého uhlí), avšak dříve se pod tímto označením rozumělo i místo, kam padalo uhlí, sypané na prohazovačky a odtud zase nakládané a dovážené do vagónů. Dělníkům a dělnicím na Kladensku, těmito povrchovými pracemi zaměstnaným, říkalo se haldáři a haldářky. — Hand-faisl, malé hornické kladivo, používané při vrtání do kamene.

— Hašple, rumpál, válec o jedné nebo dvou klikách, používaný obyčejně ? vytahování prázdných vozíků tam, kde uhel stoupá.

— Hauptštreka, hlavní chodba. — Henkovat, připínat vozíky (hunty). — Hilfka, výpomocná kolej. — Hornické pozdravy. Slovy »Glück auf« nebo »Zdař Bůh« horníci se mezi sebou nepozdravovali. Tak zdravili toliko svoje představené. Při před-


Předchozí   Následující