Předchozí 0229 Následující
str. 226

do haltýřů nebo se sušilo — tak zvaný brak, který se prodával později poměrně lacino, po 4 až 5 groších za kus.

V panské kuchyni bývala ryba všelijak upravovaná ne řídkým zjevem. Byla to obyčejně štika, jak se dojídáme z několika lístků česky psaných někdejším kuchařem pana Václava Bruntálského z Vrbna, často uváděným Uhrínem či místy i Uriem, pocházejícím odněkud z Hlučínska, odkud si ho přivedl kolem r. 1625 sám pan Václav Bruntálský do Fulneku a kde až do r. 1673 v kuchyni panské vévodil.

Ten nám také napsal, jak štiku upravoval. Jednou s křenem, po druhé v rosolu, jindy smaženou neb v černé jíše. Jako zvláštní pochoutka byl podle všeho štičí ocas s kapry, t. j. kaprlátky. štika měla odjakživa tedy zvláštní přednost v kuchyni panské. Kapr často »bahnil« a nebyl proto tak oblíben. Aspoň na panské tabuli vyškytal se zřídka kdy. Jak v městě ryby upravovali, o tom dnes ničeho nevíme. Asi každý podle toho, jak kapsa dovolovala, ti chudí jen asi na oleji lněném — jiného nebylo.

Jest velmi zajímavé, jak tenkráte tříděny byly ryby podle výstižného pojmenování lidového. Však lid náš si všeho všiml a pro podobná pojmenování daleko tedy nechodil. Až na některá pojmenování jsou nám ostatní srozumitelnými, neboť čteme-li ve staré listině z r. 1644 s českým záhlavím: »Taxa ryb r. 1644 na panství fulneckém vylovených« o kapru cviku, bude nám v pravdě obtížno smysl slova toho vystihnouti, i ty různé druhy rybího braku, ať velkého či malého, i význam těch výmětků a výstřelků zůstanou nám dosti nejasnými, abychom si o velikosti dotyčných ryb správnou představu učiniti mohli.

0 štikách psáno již výrazněji. Jak případným jest to přirovnání ? obloučku! Taková mladá a útlá rybička nechala se lehce ohnouti jako čerstvý proutek vrbový do obloučku, což u pod-obloučků šlo hůře. Hlavní štiky byly již dospělé, jakých se mnoho nevylovilo; zato si rybník od těchto žravých a nenasytných jedinců na delší čas oddechl.

Ve zmíněné taxe ryb z r. 1644 uveden výsledek lovu nejen podle jednotlivých rybníků, nýbrž počet kop vylovených ryb

1 kolik se jich prodalo a jak draze. Nový rybník u Hladkých Životic, jak předem zmíněn, poskytoval nejlepší výnos. Z něho vyloveno mimo dva kusy kaprů cviků a 6 podcviků velkého braku 12 kop a 50 kusů, malého braku 79 kop a 46 kusů, výmětků 24 kop a .46 kusů a výstřelků 2 kopy a 43 kusy. Celkem 157 kop a 39 kusů.

Ze štik vyloveny 3 kusy štik hlavních, 3 kusy podhlavních, velkého braku 1 kopa a 55 kusů, prostředního braku 4 kopy a 46 kusů, malého braku 7 kop a 45 kusů. Obloučků 18 kop a


Předchozí   Následující