Předchozí 0237 Následující
str. 234

U svého dědečka Jana Brožíka, rolníka ve Velíši pod Blaníkem, našla jsem mezi jeho »papíry«, které schovával na památku, také přepis z Kalendáře tolerancí z r. 1789, kf,erý tuto podávám.

Roku 1788. V království Českém a markrabství Moravském na některých panstvích a statcích uvedený pořádek, pro poddané společnou zálohu obilí shromáždit, pro venkovský lid tolik dobrého způsobil, že sme my na tom se snesli, aby ten pořádek v Čechách, Moravě a Slezsku vůbec uvedeny byl. Protož tímto poroučíme:

1. Aby tu, kde obec již nějakou zálohu založili, a kde ji napotom založejí, na její zachování, rozmnožení, a náležitý oučet zemský úřad, krajští úřadové a zemská buchhalterie touž bedlivost měli, kterouž jim o obstarání královských platů míti přináleží.

2. Kde zálohy obilí dosavad nejsou, tedy s zakládáním jich od 1. listopadu toho roku má se počátek učiniti.

3. Tyto zálohy obcí mají toliko z toho čtverého obilí, pšenice, šita, ječmena a ovsa pozůstávati.

4. ? prvnímu zakládání toho obilí má každý poddaný, kteří pole drží, od toho z řečeného čtverého obilí, které šije, když vejsevek srazil a bezpečně opatřil, třetinu každého vej-sevního zrna, kterého jinak pro zimní a jarní zasetí potřeboval, dobré a neporušené vlastnosti na špejchar obce odvésti, a s tím odváděním skrz 3 leta po sobě pokračovati, tak aby v tom času na každém panství, při každém statku a v každém královském městě tak veliká záloha se shromáždila, co by k zapravení jarní a zimní setby zapotřebí bylo.

5. Kdyby v těch třích letech skrz neourodu, potlučení, aneb povodeň odváděti těžko, anebo dokonce nemožno bylo, tedy v tom těžkém roce od poddaného, an ? škodě přišel, přisejpání jeho dílu nemá se žádati; nicméně on to v následujících ourod-nějších letech nahraditi má.

6. Kde v kasách od poddaných složeného platu něco na hotovosti jest, a toho tak hrubě se nepotřebuje, dovolujeme, aby se to s vědomím krajských úřadů ? levnému nakoupení svrchu praveného čtverého obilí obrátilo, a tím poddaným ? zakládání zálohy polehčilo. Na týž také způsob poddaným zapůjčení tak řečení kontribuční kapitály, jak pomalu zpláceni bývají, mohou se k tomu cíli obrátiti. Do veřejného důchodu složení kapitály takových kontribučních kas podobně k tomu obrátiti se mohou, jak brzy vypovědění jich opět povoleno bude.

7. Poněvadž vrchnosti skrz tento pořádek ten prospěch mají, že svého nuzného poddaného s svým vlastním obilím a penězi zakládat nesmějí; tak doufáme, že i ony tu, kde takové


Předchozí   Následující