Předchozí 0238 Následující
str. 235

záslohy obcí buď dokonce nepozůstávají, aneb aspoň dosavad dostatečně rozmnožení nejsou, ? jich zakládání aneb rozmnožení z své strany všecko možné učinějí, a naše podzemských statků administrací na všech komorních a podzemských statcích v tom dobrým příkladem předejde, a ten prospěšný pořádek také při nových osadnících uvede.

8. ? zachování těch zásloh musí na každém panství a na každém statku vlastní, od vrchnostenského zrna oddělený špejchar býti. Na komorních a jiných podzemských statcích mají se ? tomu prázdné, a ješto nepotřebné jsou, sejpky, na soukromých statcích ale buď dobře oddělený díl vrchnostenské sejpky s vlastním zavretím, aneb tu, kde staré zámky, zavřené kostely a kafle, aneb prázdné kláštery jsou, i ty k tomu obrátiti a bez velikého nákladu připraviti. Kde však takových stavení není, musejí se vlastní sejpky na suchém, před ohněm bezpečném místě vystavěti, ? čemuž poddaní, proto že se toto spořádání ? jejich dobrému vstahuje, rukou i potahem nápomocni budou. Potřebné dříví ? stavení vezme se z obecných lesů, kde oni pozůstávají.

9. Tyto dle předcházejícího předpisu shromážděné zálohy k tomu jsou určeny, aby se venkovskému lidu, kdyby nouzi trpěti měl, v čas potřeby napomohlo, a on před nouzi a nedostatkem zachráněn byl.

10. Protož rovněť vrchnosti, tak jako obci, a každému člověku na tom záleženo být musí, aby se tyto zálohy ubezpečily, stále dobře zachovaly a rozmnožily.

11. Za bezpečnost těchto záloh musí každá vrchnost tou měrou, jako za císařské daně, které se do kontribučenských kas sešly, státi.

12. Zachování zrna vůbec v každém místě ustanovený kon-tribuční na své starosti mít musí, zvlášť ale hledět se má, by na sejpkách pozůstávající záloha každého roku mezi bezpečné poddané docela se rozpůjčila, a to, což půjčeno, spolu s uloženým ourokem každého roku po žněch opět se shledalo.

13. ? rozmnožení toho důchodu, z každé vypůjčené rakouské míry ročně dvě rakouské mírky (dva šestnácté díly rakouské míry) toho obilí, které půjčeno bylo, jakožto ourok, však teprv při splácení odváděti, a za příjem do oučtu vzíti se mají.

14. Kdyžby časem skrz toto půjčování zálohy tak velice zrostly, že by po zapravení ročních potřebností znamenitý zbytek zůstal, tak se on s povolením krajského úřadu v trhové ceně prodat, a stržné peníze do veřejného důchodu, aneb podle dostatečné jistoty také u poddaných ? ruce kontribuční kasy, složit mohou. Kapitál spolu s ourokem potom každoročně do


Předchozí   Následující