Předchozí 0254 Následující
str. 251

(obr. 26), s iniciálkami P KZ ?, které se považují za zkratku jména čes. šlechtice Petra Kouče z Kouče. Jiné iniciálky jmen původních majitelů nádob, vyskytující se na některých fajan-sích, nepodařilo se doposud rozluštiti.

Všechny tyto nádoby se vyznačují mnoha společnými vlastnostmi technickými a formálními, jež je všechny spínají v jeden celek a určují je jako výrobky jedné a téže fajansové produkce. Kromě naší, té huterské, mohla by snad přicházeti v úvahu ještě fajansová výroba zemí jihoněmeckých (tyrolské) anebo švýcarská anebo holandská, tedy buďto ta nebo ona.


Obr. 4. Sborník E. W. Brauna: Dr. Karel Černohorský, Počátky Habánských fajansí, 1931: Zámek Hluboká.

Pozdně reneseanční fajanse původu jihoněmeckého, tyrolského, švýcarského a holandského, pokud jsou známy, liší se však od našeho památkového materiálu velmi značně, zvláště výzdobou. Tedy i touto cestou dospíváme ? závěru, že tyto fajanse jsou domácího původu československého . ..

Když tedy tyto nádoby vznikly v našich zemích, pak s pravděpodobností co největší vznikly v dílnách huterských hrnčířů na Moravě. To proto, že tvoří jeden celek, že se srov-


Předchozí   Následující