Předchozí 0278 Následující
str. 275

zaříkadlo opakuje pastýř třikrát a při tom třikráte cestu pokropí. Tímto výkonem ochrání pastýř dobytek na příští dobu pastvy od různých nemocí a škod, čarodějnicemi působených.

Na ochranu dobytka skopového činí podobně pastýř na Velký pátek před slunce východem. Protože však nehoní se ovce jenom na občinu jako hovězí dobytek, tedy jenom jednou cestou, nýbrž různými cestami do polí vedoucími, kropí pastýř všecky tyto cesty a říká totéž zaříkadlo tímže způsobem, ale do cesty nic nezakopává.

Dobytek vepřový opravuje pastýř až na pastvě. Obcházeje dokola stádo, hodí do něho se tří stran po hrstce hrachu, který mu zbyl od Štědrého večera, když jím při koledě házel. Hrách vepři seberou a jsou opraveni.

O tom, co pastýř, po prvé dobytek na pastvu vyháněje, činiti má, čteme ve staré rukopisné knížce po jednom pastýři ze sousední vesnice toto: Dobrá příprava než ponejprv na pastvu ženeš. Dostaň si na Velký pátek z kostela smetí, kup telecí hlavu a nožičky, ze tří kostelů svěcenou vodu. Vše to dej do nového hrnka, pod pokličkou zvař. Když máš dobytek pohromadě, obejdi ho a pokrop z toho hrnka a říkej: »Vyháním já vás kravičky na zelenou louku, poroučím vás pod ochranu Boží, z daru tohoto požívejte, těla na sebe berte, tak jako lidé požívají, když ? oltáři ? svátosti přistupují. Biřice, čarodějnice, též i satanáše odháním na hory, doly, aby se tam veselily a mému dobytku neškodily.« Přeříkej třikrát, pak třikrát Otčenáš a Zdrávas a k tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch Svatý. Potom hrnek zakope do průhona.«

Z Verbáře. Když krávy mají ponejprv na pastvu jít, aby jim lidské ani ďábelské čáry uškodit nemohly, vem sv. Jana zvoneček, čertikus, oboje posvěcené. Dej jim jísti přede vší potravou, nikdo neuškodí.

Tak činí pastýř, když po prvé na jaře žene na pastvu. Dříve však, než hospodář dobytek z chléva vyvede, připevní mu na ohlávku kousek červeného sukna proti ouřku. Po celý pak rok, ať je to dobytek hovězí nebo koně, vyvádí-li hospodář nějaký kus z chléva, plivne mu třikrát do očí. Jinde vymočí se na ruku a dobytče pokropí.

Ve mnohých pak staveních, nežli dobytek přes práh chléva převedou, položí před práh vidle a koště křížem. Někde jenom koště pod práh hodí.

Výhonného pastýř nedostával nic, sviňáček 5 nebo 10 kr. podle zámožnosti hospodářovy.

Pastýř zato dostává o koledě housku (vánočku), ořechy a jablka, o velikonocích mazanec a o pomlázce vejce. Každá děvečka se pričiňuje, aby na Boží hod velikonoční ráno co nej-


Předchozí   Následující