Předchozí 0279 Následující
str. 276

časněji donesla pastýři mazanec, protože se říká, že těm děvečkám, které nejdříve mazance donesou, také nejdříve krávy se běhají. Od každého velikonočního oběda, který od hospodářů dostává, uschová trošičku do nového hrnka, a když po prvé dobytek vyžene, zakope hrnek se vším na pastvišti.

Aby se pastýři na pastvě dobytek nerozbíhal a nebzikal, obsype pastýř stádo prachem, nabraným na křížové cestě.

Nebo na rozžhavené uhlí nasype kadidla z kostela a stádo jím obkouří. Je-li veliké parno, rozdělá pastýř ohníček a pálí na něm doutnaěku (strouchnivělé vrbové dřevo) a heřmánek, aby kouř na stádo táhl. Dostane-li pastýř vyháněje něco ? jídlu, nesmí to snísti na cestě, nýbrž až na pastvě, sice by dobytek pohromadě neudržel. Aby se krávy na pastvě netrkaly, potírá je hospodyně čerstvě pečeným chlebem.

Když pastýř po prvé krávy z pastvy žene a hospodyně právě vdolky peče, má každé krávě dáti po jednom, aby jim byla pastva užitečnou.

Pastýři ze sousedních vesnic nemívají se rádi, jeden chce být umělejší než druhý a proto si také navzájem skodívají.

Stává se, že jeden pastýř druhému udělá, že se mu stádo rozbíhá, nemůže je upásti. Poškozený pastýř jde na křížovou cestu, svlékne kožich, položí ho na zem a bije do něho ze vší síly holí. Ty rány, které do kožichu dává, dostává ten pastýř, který mu uškodil.

Chce-li pastýř sám veliké stádo upásti, musí na Filipa a Jakuba do slunce východu vyhnati. Na pastvě svlékne se do nahá, šaty a hůl dá doprostřed stáda a stádo třikrát dokola oběhne. Pak vrátí se ? holi a šatům, tam klekne a pomodlí se osmkrát Otče náš a Zdrávas, jednou Věřím v Boha a skončí: K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý, Amen.

2. Dojení.

U nás jest zvykem, že hospodyně připraví krávě po otelení zvláště dobrý nápoj, jaký jindy nemívá. Dávají se do něho různé byliny, koření a ještě jiné věci a proto nazývá se vůbec nápoj ten »polívka«. Nápoj nedělá se všude stejně, nýbrž podle toho, jaký v které rodině je zvyk. Povím některé způsoby, jak obyčejně u nás hospodyně nápoj dělají.

Některá hospodyně dává do prvního nápoje koření před sv. Jiřím nasbírané, věneček od Božího Těla, zdojenou mlezivu, lopatku chlebové mouky a všecko kupecké koření.

Mlezivu a kupecké koření dává každá hospodyně do nápoje.

Někde dávají krávě po otelení do nápoje kromě koření též ořech, jablko a kousek vánočky uschované od Štědrého večera.


Předchozí   Následující