Předchozí 0283 Následující
str. 280

Potom siej všecko dohromady i s kopřivami, posyř a udělej sýr. Sýr dej kravám sníst. Když krávě sýr budeš dávati, říkej tato slova: »Já tobě dávám tvůj požitek ve jménu Boha Otce, Boha Syna a Boha Ducha svatého, abys mně také dala tvůj užitek, k tomu mi dopomáhej atd. Amen.« Syrovátku, která zbyla i s kopřivami zakopej v chlévě na vnitřní stranu prahu.

Kdybys čarodějnici chtěl chytit, vezmi novou baňku s pokličkou, nalej do ní zpáteční vody (to jest voda proti proudu nabraná) a uměj jí krávy. Ty kapky, co po chlupech tečou, chytej na mísu a z mísy vlej zpět do baňky. Potom vezmi devět zdojků, ale doj na kříž. Kup ze tří pivovarů kvasnice, za tři krejcary jehel a špendlíků, ty zapíchej do ostřižků z rubáše a dej i s kvasnicemi do baňky. Zbývající špendlíky dej tam též, něco špičkama dolů, něco hlavama. Kromě toho dej do baňky kousek červeného bahna, kousek černého koření a z devaterého špičatého dříví devět špiček. Když ty špičky tam budeš dávat, po zpátku je počítej (9, 8, 7, 6 atd.). Potom baňku hlínou dobře zamaž a dej na ohniště do řeřavého uhlí a vař zvolna. Když se zavaří, zakopej baňku do červeného bahna (bahno v lučních příkopech s červeným, jako rez, povrchem). Ten čas, když to budeš dělati, nic z domu nedávej ani nepůjčuj, celé stavení i dvůr hlídej. Čarodějnice si nepomůže a musí se rozpuknouti.

Zvláště dobré jest, dříve než co takového budeš dělat, dobře se připrav. Kup nový hrnek, dej do něho koňské kopyto a vař je anebo moč devět dní. Devátý den tou vodou vykrop své ploty, studni, hnůj a všude, kde tvůj grunt je. Když tak uděláš, ať si vezme čarodějnice co chce, nepomůže si, musí zhynout.

Jak čarodějnice potrestána byla, vypravoval mně synek z blízké osady Sovenic. Jeho matka jako mladé děvče sloužila u jednoho hospodáře. Měli dobrou krávu, která hojně dojila. Najednou však přestala dojiti až na něco málo modrého mléka. Jinak nesoudili, než že krávě někdo učaroval. Brali si různé rady a dělali různé prostředky, ale krávě nemohli pomoci. Konečně jim někdo poradil a rada jeho byla platnou. Dali svařit vodu a když nejvíce vřela, vlili ji v síni do necek. Branku u síně dobře zavřeli. Potom dvěma ročními šípkovými pruty šlohali ze vší síly do vody. Za malou chvíli někdo tloukl na branku a prosil, aby mu otevřeli a konečně aby mu odpustili. Ale oni šlohali dále. Za chvíli teprve dali se uprositi a otevřeli. Venku stála žena s obličejem celým rozdrapanym a krvácejícím.

3. Tlučení másla.

Než hospodyně tluče, vypaří másnici odvarem z listů břečťanových a mateřídoušky. Též odvarem z palčivých kopřiv


Předchozí   Následující