Předchozí 0284 Následující
str. 281

vypařují hospodyně před tlučením másnici. Když se tluče, nemá másnice státi pod trámem na stropě, nýbrž mezi trámy. Pod trámem by se nestlouklo.

Aby se brzy stlouklo, dávají do másnice někde krejcar, někde čtyrák.

Přijde-li někdo cizí do světnice, ať třikráte zatluče, aby bylo brzy stlučeno, nesmí však vzíti tlouk do holé ruky. Když ho pobídnou, aby si sedl, ať sedaje třikráte uhodí do lavice, to jest, ať třikráte rázně dosedne, aby se natlouklo hojně másla.

Nemohou-li stlouci, dávají pod másnici hřeben. Potom stlukou brzo. Někde dávají na špičku nože soli do másnice, nemohou-li stlouci.

Nemůžeš-li stlouci, zabodni do másnice nůž ostřím vzhůru.

Když se tluče, nemá se jísti, dlouho by se nestlouklo.

Kdybys nemohl stlouci, vezmi hrachu nebo ovsa a k tomu trochu trusků, co se na hůře nametou, svař vše ve vodě, kterou jsi nabral ve proudě. Odvarem vypař másnici a potom stlučeš hned.

Když se po tlučení másnice vyplachuje, ta voda vleje se pod okap nebo do záchodu, vůbec tam, kudy se nechodí.

4. Koně.

Aby koně byli pěkní a srsť měli lesklou, potírej je kůží z krtka, před sv. Jiřím chyceného.

Aby koně dobře žrali, kup nový polévaný hrnek za tři peníze a kafru také za tolik. Kafr dej do hrnka, nalej na něj teplé vody a nech stát den a noc. Potom ráno odveď koně od žlabu a tou vodou potři celý žlab a zbytek do něho vyceď. Koně přiveď ke žlabu zpět a nedávej jim žrát, až se hodně vyfrkají.

Když kůň se pod chomoutem opaří, usuš starý krám nad žhavým uhlím a kousek kamence na plotně usmaž. Potom krám s kamencem roztluč na prášek a zasýpej jím opařeninu. Brzy se zahojí.

S břečťanovými listy vaří se kopec mravenců i s vejci.

Má-li kůň hříběcí, usuš chvojku, roztluč ji na prášek a dej ji do obroku.

Když kůň kašle, svař břečťanové listí, odvar smíchej s otrubami a dej koni vypíti.

Je-li kůň namožený nebo schvácený, svaří se jalovcové dříví a jehličí, odvar se procedí a vleje koni do obroku.

Kdyby koně krtice měli, nastrouhej mladé olšové kůry, usuš ji a utluč s nehašeným vápnem na prach. Tím práškem krtice zasýpej. Trochu prášku smíchej s dobrým octem a omývej jím krtice. Brzy je umoříš.


Předchozí   Následující