Předchozí 0286 Následující
str. 283

boko. Doma nařídil ženě a všem domácím, aby nikomu nic nedávali ani nepůjčovali, třeba by to i žebrák byl.

Za nějaký čas přišla do stavení žebrácká a Šimáčková právě pekla vdolky. Šimáčková ji odbývala, ale žebrácká tak dlouho ji mořila, až dostala jeden vdolek. Jak vyšla ze stavení, přitočila se ? ní Šimáčková sestra a ten vdolek na ní vyprosila. Byla již celá odulá a chtěla si s ním pomoci. Ale už si nepomohla. Protože byly prášky v krtině hluboko. A jak šly dolů, tak i ona scházela, až umřela.

5. Pověry a obyčeje při hospodářství.

Má-li kráva plž (oteklé vemeno), stírá se jí čepicí na ruby obrácenou nebo podolkem košile.

Aby se kravám vemena a nohy nebolavěly, umyjí se jim na Velký pátek před slunce východem vodou z potoka, který teče proti východu slunce.

Má-li vůl bouli, stírej mu ji třikráte křížem kostí, kterou na poli ležeti najdeš. Kost nesmíš vzíti do holé ruky a musíš ji potom položiti tam, kde ležela. Když stíráš, říkej: Nerosti, ne-rosti znamení, jako neroste kamení, od Krista Pána narození. K tomu mi dopomáhej atd. Amen neříkej.

Když dobytek stůně na červenou nemoc, z pošlého dobytka spálí se kosti, roztlučou na prášek a ten dává se dobytku.

Když na dobytek mor přijde: Roztluč klokočová jádra na drobno a přimíchej slunečnou rosu. Ze samožitného chleba nasuš topinky, omáčej je v octě a v červeném víně a dávej s klokočovými jádry ráno a na noc dobytku.

Když se dobytek naduje, uvážou mu do huby povříslo kolomastí namazané, aby je žvýkal. Také nalijí do něho pu-kavce (zkažené vejce).

Onemocní-li vepřový dobytek, roztluč tři raky mezi dvěma kameny, přidej ? tomu soli a dej v nápoji vypíti. Kameny polož tam, kde jsi je vzal.

Rozstoná-li se prase, vyvrtej mu v uchu dírku a zastrč mu do ní kousek černého kořene.

Nechceš-li, aby ti vepřový dobytek pošel, dej mu do koryta psí lebku nebo rezavé železo a nech je tam stále.

Někde nechtějí-li, aby se jim sviňka boukala, poklopí na chlívek novou misku. Nebo koupí novou misku, nesmlouvají ji a neberou do holé ruky, nasypou do ní trochu šmolky, promíchají s mlékem) a dají sviňce vypíti. Miska zakope se pod okap.

Když svině zmetá, učiň toto: Dej do nového hrnka jednoho zmetka, ze tří mezníků kousek kamena a za tři krejcary špendlíků. Hrnek zakopej tam, kde se tři ploty scházejí. Nebude už zmetati.


Předchozí   Následující