Předchozí 0288 Následující
str. 285

Někdo umí udělati katí oko, kterým se uřknuté dobytče provlékne.

Nebo nasliní se nehty u ruky v ústech a dobytek se jimi třikrát potře.

Když se udělá pro ouřek, bylo-li dobytče skutečně uřknuté, otřese se a jest zdrávo. Neotřese-li se, jest to oznámením, že dobytče nebylo určeno, nýbrž že jiná jest příčina jeho nemoci.

Uřknouti může každý, když se špatně podívá, každý člověk jest určivý. Aby člověk neuřkl, když jde do chléva nebo uka-zuje-li mu někdo něco, má se dříve podívati na nebe a potom na zem, neb na strop a na zem aneb na nehty.

Dobře jest, vejdeš-li do cizího chléva třikrát odplivnouti, abys neuřkl a potom teprv pohlédnouti na dobytek.

Složitější způsob pomoci od ouřku jest tento: Jde se s hrnkem do, potoka pro vodu, udělají se tři kříže naproti proudu a když se voda nabírá, říká se: »Dař Pán Bůh tebe Jordánská vodo čistá a pramenitá, beru tě touto nádobou, ne svou mocí, Božskou pomocí, proti čárům, kouzlům, bys zlé věci odháněla, jako odhání kříž Pána Krista všecky úklady ďábelské. ? tomu mi dopomáhej + B. O. + B. S. + B. D. sv. Amen.« Potom jde se s vodou na ohniště, vybéře se z něho devět žhavých uhlíků, ty se po třech do vody pouštějí. Při každých třech uhlících říká se toto: »Vystup z toho dobytečka oudů, tak jako vystupoval Pán Ježíš na dřevo kříže. K tomu mi dopomáhej B. O., B. S., B. D. sv., devět, osm, sedm, šest, pět, čtyři, tři, dvě, jedna.« Amen řekne se až naposled. Potopí-li se uhlíky, jest dobytče určeno, nepotopí-li se, není určeno. Je-li určeno, pokropí se tou vodou, do které házely se uhlíky.

Jiný způsob z Verbáře: Vezmi hnízdo budibláčkovo, sršní hnízdo, klášterskou chvojku, svěcené kadidlo a myrhu, podkuř tím hovado, ať se zatopí. Třetí den můžeš je beze všeho strachu s Pánem Bohem pustiti ven. Než je pustíš, pokrop je svým močem a otři věchtem ze dřezu. Tak mu pomůžeš a žádný ho neuřkne.

Chceš-li vésti dobytče na trh, abys je dobře prodal, otři je novým koštětem.

Také čekanku, která na ostredku cesty roste, zaplétají do provazu. Někde provaz kolem úlu obtočí, aby bylo na trhu takové množství kupců, jako včel v úlu.

Abys měl na trhu hodně kupců, nežli krávu z chléva vyvedeš, vezmi koště, smetej jím po chlévě pavučiny a říkej stále: »Ať je kupců jako trubců.« Někde pokropí krávu močem a řeknou: »Kolik krupců, tolik kupců.« Brzo a dobře prodají.

Jedeš-li na trh, prilipni krávě na pravý roh kousek panenského vosku.


Předchozí   Následující