Předchozí 0295 Následující
str. 292

3. Naše vojsko v udatnosti, když do Uher přitáhlo, tu u města Debrecyna1) lagry si udělalo, tu hned Košuť) s velkou sílou, proti vojsku přitáhl, naproti našemu vojsku z Debrecina vytáhli.

4. Tu hned naše vojsko všechno do klidu se stavělo, od Košuta strašné vojsko šturmem na naše hnalo, naše vojsko s velkou mocí proti němu přitáhlo, takže velká síla vojska s jeho strany upadlo.

5. Milostivý císař pán ? ruskému císaři psal,3) by mu do uherské zemi vojsko na pomoc poslal, ruský císař dobrotivý hned své vojsko postavil a dvakrát sto tisíc vojska našim na pomoc poslal.

6. Ach jak smutné naříkání bylo v ruské krajině, když mnohá manželka manžela dát musela, opatruj tě sám Kristus Pán, manželko má rozmilá, spomeň na nás s modlitbičkou, aby Pán Bůh chránil nás.

7. Od střelné, neb sečné rány, aby Pán Bůh chránil nás, abychme se na tom světě, šťastně shledali, Matičko Krista Ježíše, rač za nás prositi, abychme se mohli šťastně zas spátkem navrátiti.

8. Ruského vojska dvakrát sto tisíc, když do Uher přitáhlo, tu hned u města Košitce, Košuta dvacet tisíc leželo, ruské též i naše vojsko o tom nic nevědělo.

9. Ach jak smutné podívání a žalostné volání, když ruského mnoho přišlo plezirování, jeden křičí a kamaráde, proboha, doraz mě a druhý pro pět ran Krista, kamaráde, pomoz mě.

10. Jak z města jsou vyrazily, hned to město oblehly, a kolem celého města kanony obsadily, tu našeho vojska síla ruským na pomoc přišla a Košut z města Košice do nich střílet poručil.

11. Ach Ježíš, Maria, Josef, mé rodiče rozmilý, kdybyste nás viděly, jak jsme mi v ohni stáli, celé tři noci, a tři dni pořádem jsme stříleli, ale Košuti s kanónů proti z města stříleli.

12. Ruské vojsko na to město šturmem jsou dorazili a pět set těžkých kanónů proti městu natáhly, celé dva dni a dvě noci do toho města byli, tak že město i s tím vojskem v prach obrátili.

13. Když to město rozházeli, zase se dozvěděli, že od Košuta husaři ruské vojsko zmáhají, slavné ruské generály své vojsko hned žebraly, na Košuta s naším vojskem všichni v hromadě táhly.

14. Když na Košuta přitáhli, ach smutné podívání, když dvě noci celé dva dni pořadem v ohni stáli, od Košuta strašné vojsko podati se nechtělo a velikou zuřivostí proti vojsku střílelo.


Předchozí   Následující