Předchozí 0302 Následující
str. 299
vrátila se opět a žádala 1750 Kč, které prý musí také na hrob položiti. Také tyto peníze dala důvěřivá rolnice cikánce, a více se s nimi i s ostatními věcmi neshledala. Cikánka zmizela a když také nemoc neopouštěla rolnici, poznala tato, že sedla na lep podvodnici, a oznámila případ četnictvu. To po cikánce-" čarodějce zahájilo usilovné pátrání.«    Rudolf Janovský.
Vlčnované předvedli před zraky celé republiky jízdu králů. Pražský deník Lid z 27. května 1931 v čísle 119 přináší zprávu: »Vlčnov je malá dědina na Slovácku, jako je sta jiných. Kraj kolem Luhačovic zůstal daleko za Hanou a rolníku dal v úděl méně užitku při více práci. Dráhy a laciný pokrok se Vlčnovu vyhnuly na hodiny a dny cesty daleko. Vlčnov je bohatý svým slováckým lidem, hrdým na tvrdé půdě, neporušeným ve svém nitru, duši a ruměnné líci a pestrým šatem. Jednou ročně obrátí Vlčnované na sebe pozornost celé republiky. Na svatodušní svátky vyhrne se celá ves na náves, chlapci vyvedou koně ozdobené fábory, věnci a květinami všech barev a zahájí jízdu králů. Celá republika chodí se podívati na jízdu králů vlčnov-ských republikánů. Je to podívaná na nezkažené radosti lidu, zachovávajícího zvyky a kroj po otcích zděděné v uctivé vážnosti, zatím co frajerská doba dávno celé kraje a zemi oděla v laciný, lhostejný oděv, na němž pracovaly jen studené mašiny a ne ruce prozpěvujících vyšivaček. Na svatodušní pondělí 25. V. 1931 Vlčnované připravili božíhodovou podívanou pro několik set zvědavých očí nejzvědavějšího národa republiky: novinářů. Při svém sjezdu v perle moravských lázní v Luhačovicích, zastavili se zástupci veškerého denního tisku z celé republiky ve Vlčnově a shlédli celou slavnost — pýchy Vlčno-vanů — proslulou z Úprkových pláten: Lidé zvyklí na překvapení a pestrou podívanou byli s počátku zaraženi nad mořem červených hlav celé vesnice, která zanechala doma jen stařenky a vše ostatní poslala na přivítanou. Jen film, barevný a zvukový, mohl by zachytiti skvělý ráz celé slavnosti, jízdy králů, natočiti film radosti očí, zvuku a pohybu z čisté životní radosti. Vlčnov se vyšňořil, snad věděl, že ? němu přicházejí oči republiky a předvedl jim upřímným způsobem celou jízdu králů, chlapci na koních přednesli vinše, p. starosta a pan farář přivítali z gruntu srdce, gazdiny podaly poctivě udělané koláče a ke vší slávě svítilo ostře sluníčko a vyhrávaly dvě místní kapely.«    Rud. Janovský.

Vlastivědný sborník »Od Trstenické stezky«. Spolek čes-kosl. knihovníků, redakční sbor vlastivědného sborníku »Od Trstenické stezky« (na oslavu 10. výročí založení časopisu), redaktoři vlastivědných sborníků, přátelé, příznivci a pracovníci v těchto oborech, krajské sdružení Republikánského do-


Předchozí   Následující