Předchozí 0303 Následující
str. 300

roštu východních Čech pořádali 28. a 29. června 1931 v Litomyšli pod protektorátem města Litomyšle Osvětový sjezd. Pořad: V sobotu 27. června o 8. hodině večerní pořádal pěvecký spolek Vlastimil ve Smetanově domě večer Vítězslava Nováka za spoluúčinkovaní kone. pěvkyně pí L. Zemanové a virtuosa na klavír p. Fr. Michálka. V neděli 28. června o 8. hod. dop. ve Smetanově domě: 1. Zahájení. 2. Uvítání purkmistrem města Drem Fr. Laškem. 3. Přednášky a referáty: a) sek. šéf Dr. Zd. Wirth: O umění na Litomyšlsku, b) st. instr. Fr. Fridrich: Organisace a poslání veřejných obecních knihoven, c) prof. dr. Ad. Filáček: Organisace osvětové péče v ČSR. 4. Debata a resoluce. Odpoledne: o 2. h. sraz v dívčí škole na náměstí a prohlídka Jiráskovy výstavy (v zámku), výstavy vlastivědných sborníků (ve Stálé škol. výstavě) musea knihovny (tam přednáška knihovníka p. J. Metyše) a památnosti města. Večer: o 8. hod. v malém sále Smetanova domu: Přátelská schůzka. V pondělí 29. června dopoledne o 8. hod. ve velkém sále Smetanova domu: Přednáška ředitele Dr. Jos. Volfa: O vzájemných stycích tiskáren v Plzni a v Litomyšli. II. Jednání v sekcích, a) Ve velkém sále Smetanova domu sekce knihovnická: Dr. Jos. Poch z Berouna: Technické otázky malé knihovny. Rob. Balaš: Organisace okresních knihoven. Dr. Fr. Kroupa z Tábora: Krajské studijní knihovny. Osvět. ref. Jos. Karel: Finanční starosti obecních knihoven. Prof. St. Siro-pulko, red. ukraj. čas. Kniholjub.: Biblioteční statistika v ČSR. b) V malém sále Smetanova domu sekce vlastivědných pracovníků: Dr. Rud. Šimek, zem. škol. insp.: O významu vlastivědy pro školu a dům. Dr. Fridolín Macháček z Plzně, řed. musea: Vlastivěda školská a vědecká. Jar. Caska, odb. uč. v Litomyšli: Organisace vlastivědných sborníků. Debata ? předneseným referátům. Odpoledne o 2. hod. sraz u Smetanova domu a zájezd na Růžový palouček a do Toulovcových skal, návštěva vzorné chovatelské stanice ve dvoře Pernštýně u Litomyšle. V úterý dne 30. června mohli účastníci velmi vhodně spojiti zájezd do Litomyšle se zájezdem na celostátní výstavu tělesné výchovy a sportu v Pardubicích.

Spolek československých knihovníků. — Redakční sbor »Od Trstenické stezky«.     Dr. Fr. Sovkup, předseda. J. A. Kupka, předseda.

Otázky a odpovědi.

O Božích mukách. (Václav Karásek, Letoštice.) Rozma« nité doklady o Božích mukách podal jsem v »Českém Lidu«. Soustavně podává doklady Chanovský ve Správě křesťanské,


Předchozí   Následující