Předchozí 0305 Následující
str. 302
Fajermon (bludička). Zemřelý hanácký spisovatel Fr. K. Křen ve II. svazku svých spisů Veselé hanácké příhody (v Brně 1923) na str. 52 (Jak chetale stréček Dratva »Fajer-mona«) vysvětluje: »Fajermon«, z německého Feuermann (Irrlicht), bludička nebo jak též lidé říkají »ohnivý muž«. Jsou to plyny na půdách bažinatých, jež se snadno zapalují a hoři pak jako malá i větší světla; proud vzduchu je odfukuje s místa na místo; mnohý už za tmavé noci šel za těmi světly, domnívaje se, že přijde ? příbytku lidskému, šel s pravé cesty — a odtud tedy jméno bludička. Kdo vykládá tyto názvy v lidovém podání?    Rud. Janovský.

Slibka, Slibky. Čas. Mat. Mor. 1870, str. 130, v knize: Národní pověry a obyčeje v okolí Rožnovském na Moravě, sebral ?. ?. Kulda, č. 106. »Slibka jest duch takové ženštiny, kteráž za živobytí svého milenci svému věrnost přísahou ztvrzenou zrušila, a tudíž po smrti ve způsobe bílého, libě zpívajícího ptáka v horách se ukazuje. Člověk nesmí toho zpěvu poslouchat, sic by se omámil a hluboko do hor zašel. Jedni ji ve dne mile zpívati, jiní pak v noci túkati slýchají; nesmí se jí však žáden ohlasovať a na ni túkať, neboť by ? němu přišla. Kravářky na pastvě nebo známí v lese v předvečer na sebe túkají.« — Podobná pověra, jak lítají Slibky. Srov. Čas. Mat. Mor. 1875, str. 83: Národní pověry a obyčeje v okolí Rožnovském na Moravě, sebral Fr. Bayer, dodatky ke Kuldovi v Č. M. M. 1870 a 1871, č. 1. »Slibky létají jen po horách vysokých a sice v té způsobe, jak byly za živa na světě hezká děvčata. Přivolá-li člověk Slibku, přinutí ho ona, že s ní musí tak dlouho tančiti, až je po něm. Jedenkráte se stalo, že jeden drvař dělal drva v horách. V noci si složil velký oheň a nocoval tam. Jak při tom ohni ležel, tu Slibka létala v těch horách a dělala »Hu-huhu!« Tož on to též udělal u toho ohně: »Huhuhu!« A ona tam byla hned při tom ohni: »Když jsi mne volal, tož jsem už tu. Včil půjdeme tančit!« Vzala ho do toho tancu a tož s ním tancovala, až mu nohy udrala. Jak už neměl noh, zahodila ho a ztratila se. A po chlapovi též bylo. Slibky tak dělají, tož se jich bojí každý.«

Kdo zná a jak vykládá pověsti o Slibkach?

    Zdena Hochová-Brožíková.

Klekanica. Klekanice jest stará, bezzubá, ošklivá baba o berle, při každém kroku jednou nohou kleká a druhou jde, takže od této klekavé, zdlouhavé chůze má své jméno. Chodívá po večerním klekání po návsích a sbírá malé děti, které ještě se venku potulují, do měcha. (Fr. Bayer, Čas. Mat. Mor. 1875, 92.) Kdo zná a jak vykládá pověsti o Klekánici?

    Zdena Hochová-Brožíková.

Předchozí   Následující