Předchozí 0324 Následující
str. 321

tich«, jest přídavkem moderním. Můžeme tak již souditi z toho, že se nenosí v jihovýchodní Moravě, totiž v kraji kolem Uh. Brodu, kolem Velké a při uherských hranicích. Ještě dnes uvidíme na Kunovsku u mnohých stařečků, že jí nemají. Nejdéle se tento zvyk udržel při pochovávání mrtvých. Mrtvé pochovávali ještě v době, kdy se zástěry již všeobecně užívalo, bez zástěry. Teprve asi v posledních 3 letech začalo se pochovávati se »zástěrou« (první J. Filip z Kunovic f 1910).

Kromě »gatí« užívalo se odedávna »nohavic«. Tyto byly tmavomodré, úzké, sahající až ? patám. Podnes nosí se, ovšem již jen v neděli a ve svátky, o svadbách pod tímže jménem. Někde, zvláště na uherském Slovensku, nosí je posud i ve všední dny. Nelze s určitostí říci, zdali se jich užívalo dříve a zvláště koncem 18. stol. i ve všední dny při práci. Zdá se, že nikoli, poněvadž pro svou úpravu (byly totiž velmi těsné) nelze, neb aspoň s velikými obtížemi je užívati při práci. Byly prý barvy tmavomodré. Dnešní »nohavice« bývají různých barev, nejvíce tmavomodré do černá, ze známého »sukna strážnického«, zvláště na Uh. Hradištsku, někde, zvláště na Hodoňsku, barvy červené, »malování« však bývá modré, a to buď tmavomodré do fialova, neb jako na Kunovsku barvy blankytné.

»K osula« bývala z plátna konopného, podobně jako »košule« ženská, a nosívala se »spuštěná« (přehrnutá) přes »gatě« neb nohavice. V Kunovicích podnes ještě žijí pamětníci, kteří vypravují o tomto způsobu úpravy. Zvyk tento zůstal podnes již jen v několika obcích na Uh. Brodsku (Veletiny, Hradčovice, Havřice, Vlčnov).

Koncem století 18. nosívaly se tmavomodré, krátké, na uherský způsob přistřižené kabáty. Kabát tento byl asi totožný neb aspoň velmi podobný »halene e«, jakou nosí podnes na př. ve Velké o velikých svátcích.

Později na místo kabátu nastoupila »k o r d u 1 a«, která se nosila nejen v neděli, ale i ve všední dny. Někteří stařečci podnes chodí ještě v »korduře« i ve všední dny, ba v některých vesnicích na Uh. Brodsku zároveň se »spuštěnou košulí« se podnes zvyk ten udržel jak u mladých, tak u starých.

Po »korduře« přišel opět kabát, ovšem již v jiné, zrno-dernisované podobě, který se nyní ve všední dny i o nedělích nosí. Tmavomodrá barva převládá. V posledních letech začínají se nositi kabáty lodenové, barvy hnědé, zelené neb jakékoli jiné, ovšem posud jen několika jednotlivci.

Boty bývaly odedávna vysoké, podobné uherským, původně »čižmy« zvané (Schwoy, Topographie, 1797, 26), které, ovšem v modernější úpravě, se posud nosí.


Předchozí   Následující