Předchozí 0325 Následující
str. 322

Zároveň se změnou krojů měnily se i klobouky. Koncem století 18. nosívaly se malé, kulaté, černě zbarvené klobouky, hodně zašpičatělé. Tyto, jak se zdá, ustoupily čepičkám, podobným čapkám sokolským s červeným třepením na povrchu, jež podnes nosí se již jen ve Vlčnově. Že tyto kloboučky na Kunovsku se nosily, o tom vypravují lidé, z nichž někteří doby ty pamatují. Do nedávna nosívaly se ještě ve Veletinách, Hradčovicích, Havřicích na Uh. Brodsku, kdež teprve před nedávném vymizely a zůstaly tyto zajímavé, úhledné kloboučky pouze ve Vlčnově.

Čapky ustoupily na Kunovsku kloboukům barvy černé neb hnědé. V zimě nosí se čepice, zvané »astrygánk y«, jichž se také užívá v létě při svátečním kroji.

Proti zimě odedávna opatřovali se Slováci »kožuch y«, které pro svou výtečnou službu podnes na Kunovsku, zvláště u ženských, se udržely. Mužské »kožuchy« ponenáhlu mizí a nahrazují se dlouhými kabáty ze »strážnického«, tmavomodrého sukna. Jen tu a tam uvidíme ještě Slováka od Kunovic v »kožuše«. Nejvíce ještě jsou v užívání od Uh. Hradiště na sever, ve Starém Městě, na Velehradě, v Kostelanech a j. obcích za Moravou, ovšem, že »kožuchy« tyto různí se od »kožuchu« kunovských. Jsou delší, barvy téměř hnědé (v Kunovicích bílé); lid je nazývá »d u b e ň á k y«. V jihovýchodní části Slovácka, při uherských hranicích, užívá se »kožuchu« krátkých, na způsob kabátů, barvy nahnědlé.

Proti zimě, dešti, nepohodě užívalo se dříve dlouhých, bílých »halen«, jaké se posud nosí zvláště na Uh. Slovácku. Ženy v podobném případě zaopatřují se »v 1 ň á k y«, jež bývají různé barvy pro všední dny, barvy tmavočervené s černými čtvercovými pruhy pro neděle a svátky.

Toť krátce změny kroje »kunovského« během posledního století. Kroj pomalu se modernisuje a jest si jen přáti, aby ještě pomaleji se tak dalo. . .

V jedné vesnici na Uh. Ostrožsku děvčata, jak na mnohých místech se již bohužel stává, neuměla si již ani na »z á-ušnice« uvázat šátek. Místo velikých »tureckých šátků« nosila malé šátky žluté, nepříliš oku lahodné, jako se nyní na Ostrožsku po většině nosí. Tak byly by naprosto vymizely červené šátky, které se nosívaly zavázané na »záušnice«. Toho všiml si kaplan, domlouval a přímo vybízel děvčata, aby se naučila »po starosvetsku« opět zavazovati. Když si nedala děvčata říci, začal se školní mládeží, poručil matkám, aby je naučily »šátky« si zavazovati a tak tato děvčata musela choditi do kostela. Ze začátku starší děvčata se jim vysmívala, avšak


Předchozí   Následující