Předchozí 0338 Následující
str. 335

Než přikročme již ? jednotlivým návodům čarodějným. Jsouť velice zajímavý!

Chtěl-li míti kdo dobrou ručnici ? střelbě, tomu se ukládaly tyto čáry: Když chceš dobrou ručnici míti ? střelbě, aby ji žádný nikdy zkaziti nemohl, učiň takto: Utni dřevo střem-chové v Zelenej čtvrtek do slunce vejchodu a dej sifftovati ručnici, než v outerý a ve čtvrtek musí ji jenom sifftovati a jiné dni musí na ní nic nedělati. Taková ručnice nejlépe střílí a nemůž takový ručnice pokaziti, aby dosti dobře uměl. Pro-batum est.

Chtěl-li míti kdo kulky do pušky, které by, jak myslivci-latináři dnes říkají, »rovně lítaly« a tedy vždy dobře trefily, musil si při jich lití počínati, jak instrukce čarodějnické nařizovaly. Zastřel krkavce v Velké j pátek; jak padne, utni mu hned hlavu a vyloupej z ty hlavy oči a dej do každého důlku, kde byly oči, tři zrna prachu, dej to s hrncem do kyprého místa, aby se na tom žádná škoda nestala. A když zroste žeby zrní bylo, vyber je a když leješ kulky Novou neděli po nastání měsíce je lej a ty zrna hrachu ber na špendlík, dávej po jednom do formy do prostředka, aby se kulkou volilo. Nadělej jich to, co chceš, ale můžeš jenom do třech ran dobře stříleti, víc nechej pro podruhy. Probatum est.

Veliký pátek nalej sobě kulek před sluncem východem, všecko s nimi trefíš nač stříleti budeš. Probatum est.

Když máš ? něčemu stříleti, pamatuj na jméno své a jmenuj se jím: Já (Jakub) tyto kulky liji ve jméno Boha Otce + Boha Syna + Boha Ducha svatého + a pokaždý udělej nad formou křížek, nebude moci také žádný nic učarovati.

Aby dobře pokaždý do černýho trefil, napiluj zvonoviny ve zvoně na tom zvonu místě, kde zvon bije srdcem a do formy málo toho prášku přisypej, když kulky a nebo broky liješ. Zkušeno, pokaždý trefíš do černého. Probatum est.

Poznámka. Bylo by velice žádoucno dověděti se, ve kterých krajinách asi tento způsob čarodějnictví byl rozšířen. Tou příčinou prosíme všecky své příznivce, aby prohlédli laskavě zvony na jejich věžích se nalézající, jsou-li v těch místech, na něž srdce zvonu při zvonění naráží, napilovaný čili nic a aby nám o tom do redakce »Českéhoi Lidu« podali laskavě zprávu.

Pro dobrou střelbu do terče ustanoveny tyto čáry: Když nehledaje na cestě najde voko u prostranku a má ho u sebe, a když do trče, neb na zvěr střílej', jak skrze to voko prohlídne, tam on střelí. Pohlídneli do cveku, ten tam trefí, a po-hlídneli pryč vod terče, ten taky pryč střelí.

Chcešli při střelbě vyhrávati, vytrhni aneb vyraz z prkna suk, na kterémž mnohý ležal a prohlídni tou dirkou na ty,


Předchozí   Následující