Předchozí 0339 Následující
str. 336

kteříž s tebou stříleti budou, žádný terče neuhlídá, aby jich třebas sto bylo. Než musíš dáti pozor, aby tě žádný neviděl, nebo kdyby tě viděl, nic by to plátno nebylo. Probatum est.

Neměl-li však jiný do terče trefiti, musilo se takto čarovati: Aby jiní do terče netrefili, můžešli míti dřevo dubové, který hrom rozrazil, nadělej z něho klínků, každou dirku, kterou ty vystřelíš, zahraď. Musíš ve čtvrtek ty klínky dělati. Probatum est.

Nejvíce čarodejníckych prostředků nalézáme při střelbě na zvěř, ovšem zcela přirozeně, jelikož o hojný lov každému se jednalo. Návody k čarodějnictví tomuto tuto uvádíme: Vezmi z kteréhokoliv kusu srdce, usuš je a dej je mezi prach ručničnej a nabij ním. Na všeckno štěstí míti budeš.

Kdybys dostal netopejra, vezmi z něho játra, plíce a srdce, usuš to všeckno, udělej z toho prachu, a když máš ručnici na-bijet, obaluj v tom prášku kulky a potom jdi ven, udělej sobě znamení, trefíš vždy, byť dosti daleko střílels. Však kulky mají se v Novou neděli neb Novej čtvrtek lejti a když nejprvnější kulku sliješ, hoď ji přes sebe, neohlídej se ani ji nehledej!

Abys vždycky dobře střílel vočkoliv (v cožkoliv), vezmi Velkej pátek před slunce vejchodem holoubě a zabi je. S tou krví namaž a vytři ručnici dobře a namaž ji také dobře na mírách, než musíš ji vytírati pod širým nebem a vostatek toho holouběte skovej a vytírej pomalu celej rok ručnici. Probatum est.

Spal tři netopýre na prach a toho prachu přisejpej mezi ručničný prach. Všechno trefíš, nač jenom stříleti budeš. ? této instrukci čarodejnícke připsal později někdo: »To toho uděláš!«

Dřívej svatého Jiří (před sv. Jiřím) utrhni neb utni ha-doj (hadovi) hlavu, vraž na ni kulku, navrch dej kus vosku svěceného, bude po ní dobře mříti; k čemu kolivěk uhodíš, všeckno umře a vostane.

Jak bylo možno zkaženou ručnici zase opraviti, o tom poučují nás tyto návody: Natrhej mateřídoušky z devíti mezí a vezmi na ni vody, po vodě uvař a vlej třikrát, ať jest plna a potom tu vodu z ručnice vlej zas po vodě a vytři, bude po ní všeckno zůstávati. Kdyby ještě po ní nechtělo zůstávati, vystřel ji, potom protáhni štemplíkem třikrát skrze brabenečnej kopec, všechno zůstávati bude. Kdyby ještě po ní zůstávati nechtělo, žabí v Novou nedali vrabce, vytři s tou krví ručnici hodně, bude zas dobře stříleti. Probatum est. Kdyby ti udělali, že by nemohl vystřeliti, učiň takto: Votoč ji třikráte vokolo sebe po slunci, ihned vystřelí.

Kdybys měl ručnici zkaženou, vezmi lastovičí hnízdo ne do holý ruky a vezmi nový hrnek s pokličkou a vocet, a to


Předchozí   Následující