Předchozí 0350 Následující
str. 347

prší sv. Michala archanděla s křídly, jenž drží levou rukou váhy dole a nahoře na pravici zobrazen zkřivený meč. Nahoře stojí kříž a dole Kristovy obě ruce od ramene, s dlaněmi probodnutými, ve svaté záři a kolem dokola trnová koruna.

Zázračnépsaní, které Bůh sám napsal, a jenž na hoře sv. Michala visí, a žádný člověk neví, na čem zavěšeno jest. To samé psáno jest zlatými písmeny a tam zasláno skrze sv. Michala Archanděla, pročež kdokoliv se tohoto psaní dotknouti chce, od toho se odvrátí, a kdo si jej chce opsati, k tomu se nachýlí, a odevře se samo od sebe, a zní takto:

Kdo v neděli pracuje, toho Bůh opustí, a proto poroučím já vám, by jste nedělního času nepracovali ? vůli rozmnožení vašeho statku, ani jinak žádnou práci nevykonávali: Vy máte pilně do chrámu Páně chodit a tam se nábožně modlit; vy nemáte vaše obličeje líčiti, ani vaše vlasy kadeřiti; vy nemáte marné věci mluvit; vy máte vaše bohatství s chudými zdělit a pevně věřit, že jsem já Ježíš Kristus toto psaní sám mou božskou rukou napsal a tam odeslal, by jste si nepočínali tak, jako nerozumná zvířata; vy máte týhodně šest dní pracovat, a neděli světit; vy všickni jak mladí, tak staří máte do kostela chodit a tam slovo Boží s pobožností slyšet; pakliže mne v tom neuposlechnete, budu vás válkou, hladem, nakažlivou nemocí a drahotou trestat. Já vám to poroučím, aby jste můj zákon zachovávali a za vaše hříchy se modlili, by vám ty samé odpuštěné byly; nebuďte žádostivý cizého statku, aniž přísahejte křivě ve jménu mém; nedychtěte po tělesných rozkoších a ná-ruživostech, neboť to já dokonce nechci mít. Žádný nemá druhého zavražďovat, ani jej potajmo pomlouvat. Neradujte se nad vašemi statky a bohatstvím a nestyďte se za vaše chudé spolubratry. Ctěte otce a matku, nevydávejte žádné křivé svědectví a tak vám udělím svatý pokoj a zdraví. Kdo na toto psaní neuvěří, tenť jest opuštěn a nemůže žádné štěstí míti, neboť pravím vám: Já Ježíš Kristus jsem s mou božskou rukou tento Ust napsal, kdo to neuvěří, ten ať zemře a jeho děti ať smrtí zahynou. Jestli se nepolepšíte, tak budete v pekle věčně trápeni, a v den soudný se vás budu ptáti, a vy v stavu nebudete, ani pro hanbu vašich velikých hříchů nějakou odpověď dáti.

Kdo toto psaní má, a jinému jej nezjeví, ten jest a bude od mé všemohoucnosti opuštěn. Toto psaní si má jeden od druhého opsat nechati, a kdyby člověk tolik hříchů spáchal, co se pískových zrnek v moři vynachází, co listů a trávy na zemi, a co hvězd na nebi jest, tak mu můžou takové též odpuštěné býti. A který člověk takové psaní při sobě nosí a jej pod pravým


Předchozí   Následující