Předchozí 0358 Následující
str. 355
tedy na žmourajícím ostražitosti, bystrosti a rychlosti. Hra je mnohem zajímavější nežli obyčejná schovávaná tím, že všichni hráči mají snahu: zklepati. Hráči se snaží schovati nejenom dobře, aby jich nebylo vidět, ale zároveň pokud možno blízko, aby brzo doběhli ? cíli. Klepanou jsme hrávali bez omrzení celé hodiny. Tomu však už je skoro 30 let. Od té doby jsem neviděl ani na Horažďovicku, ani na Volyňsku tuto hru. Jaké bylo tedy moje překvapení, když jsem zpozoroval, že německé děti v Polepech u Litoměřic hrají touž hru do nejmenších podrobností. Naskytla se mi tudíž otázka: je hra původu českého nebo německého ? Jest klepaná v poněmčelé vsi Polepech zbytek české kultury anebo byla do české vesnice na Plzeňsku přenesena? Byl bych povdečen čtenářům Č. L., kteří by sdělili o tom svoje zkušenosti a pomohli mi osvětliti tuto záhadu. Jako zajímavost další uvádím, že německé děti v Polepech hrály i míčové hry podobné oněm, které jsme kdysi hrávali v ryze české vesnici, která byla nejméně 6 hodin cesty vzdálena od živlu německého.    J. Vraštil.
Národní výchova na Moravě. (Dr. S. S.) Kniha, kterou hledáte, má název: Über die National-Erziehung in Mähren für Patrioten und Denker den Einwohnern Mährens gewidmet von Hrn. Ludwig Zelenmark E. E. Professor. — Velocius et citius nos corrumpunt vitiorum exempla domestica, magnis cum subeunt animos auctoribus. Juv. Sat. 14. Brunn, gedruckt mit Swobodischen Schriften, durch Johann Siedler Paktorn. 12°, str. 66. Obsah: Erziehung des Landmannes. Erziehung des Bürgers vom Mittelstande. Erziehung des Gewerbsmannes. Erziehung des Beamten. Erziehung des Adels: Körperliche Bildung. Geistes Bildung.    Č. Zíbrt.
Konrád Celtes v Čechách. (Prof. K. B. v Č.) Dotaz Váš týká se knihy Erhardovy, Geschichte des Wiederaufblühens wissenschaftlicher Bildung, vornehmlich in Teutschland bis zum Anfange der Reformation, von Dr. Heinrich August Erhard, III. Band, Magdeburg, 1832, str. 47 a d.: Aufenthalt in Böhmen und Reisen von dort aus. Seine Freunde in Böhmen. Augustin von Olmütz. Streitigkeiten in Prag, und schnelle Abreise. Kniha nepostačí. Dlužno nahlédnouti do mojí Bibliografie české historie III. str. 220—2 a čeprati hlavně z prací Jos. Truhláře.    Č. Zíbrt.

Směs.

O tancování moderních tanců v národních selských krojích. Konšelstvo Veleobce (viz Čsl. Baráčník, Věstník organi-sovaného Baráčnictva republiky československé, XXVII. č. 12)


Předchozí   Následující