Předchozí 0019 Následující
str. 18
Čeněk Zíbrt:

Ondráš a Juráš.

Musejní společnost slovenská chová ve svém bohatém museu hojnou sbírku zajímavé, vzácné zbojnické literatury. Zároveň upozornil jsem na sbírku zbojnických barvitých obrázků, hlavně na skle. Nakladatelé, zejména slovenští (nejvíce ve Skalici), přinášeli lidu československému vstříc hrůzostrašná líčení loupežnických, zbojnických kousků. Ovšem lid rolnický hleděl na zbojníky jako na své přátele, kteří ho ochraňují proti nátlaku zpupných zemanů.

Jako lidový bohatýr vyniká zvláště známý slovenský Janošík. Přítel Slováků Rudolf Pokorný šíře líčí »Z potulek po Slovensku« bohatýra Janošíka, jemuž věnoval také pozornost nejlepší dnešní znalec Slovenska dr. Karel Adámek.

Národní pověsti o zbojnících Jurášovi a Ondrášovi zpracovány dr. Frant. Slámou pod názvem »Pán Lysé Hory«, jež s dvěma obrazy mistra Jóži Üprky vydala »Slezská kronika« jako přílohu ? sešitu 35. a 36. téže »Kroniky«.

Jako příloha ? čís. 35. a 36. téže »Kroniky« vydány v »Malé kronice« číslo 5. »Veselé kousky Ondráše z Janovic a všeliké jeho fígle«. Sestavil F. S. v Opavě. V úvodu oceňuje tu spisovatel význam Ondráše jako zastánce a oblíbence utlačeného lidu. Ondráš zemřel dne 31. března 1715.

J. L. Mikoláš, Z literatury o Ondrášovi (srv. Český Lid XXXI. 267): Dne 13. listopadu 1930 bylo tomu 250 let, co se v Janovicích tamějšímu dědičnému a svobodnému rychtáři Ondřeji šebestovi narodil syn, který byl v dobrodinském kostelíčku pokřtěn na jméno otcovo. Sběhem okolností stal se z Ondřeje obávaný a pověstný selský rebel Ondráš, mstitel panské zvůle a křivd na selském poddaném lidu páchaných. Jeho působení zanechalo hlubokou stopu v dějinách slezských a jeho památka žije v lidu dosud. Ondráš jest symbolem odboje proti útisku lidu. Tradičně přenášené ústní pověsti lidu o selském hrdinovi, zbůjníku Ondrášovi perem zachytila a zpracovala celá řada spisovatelů. Jeho duch inspiroval i umělce ? dílům literárním i výtvarným, takže dnes máme již celou řadu spisů i obrazů cenné hodnoty umělecké, ba i výchovné. Záslužná, důkladná práce o Ondrášovi i Jurášovi, výčet obrázků, divadel, básní, pověstí, tanců českých, polských, německých.

Vyobrazení těšínských zbojníků Ondráše a Juráše zachovalo se několik: 1. Vyobrazení na větrníku v Bilanech (Vlastivěda moravská, Kroměřížský okres, str. 281; Český Lid XXVII.). 2. Vyobrazení obou zbojníků viselo na radnici v Příbore. 3. Vyobrazení podobné na Střelnici v Těšíně. Srv. A.


Předchozí   Následující