Předchozí 0055 Následující
str. 55

O štědrovečerním jídle nebo i jindy straší se děti snad proto, aby se nepřejedly nebo aby nezlobily: »Přijde na tě ,cempera' a potom uvidíš!« »Jen se najez, přijde ,cempera' a vykuchá tě. Potom uvidí, co's jed!«

Něco podobného říká se o Luckách (12. XII.) a Barborkách (3. XII.). »Lucky (Barborky) přijdou, vypárají tě břicho a nacpou ti tam hrachovinu!«

Snad »cempera« má cosi podobného s Luckami a Barborkami. Snad je to zvyk starých časů, kdy chodily v advente nebo v masopustě přestrojené ženy po vsi od domu k domu. Prosím o vysvětlení.

Druhé slovo »klempera« užívá se v Kožlanech na Kralo-vicku. Říká se tak lenochu nebo lajdákovi: »Ten nic nedělá, jen tak se klacku je a chytá lelky!« Jindy zase hubují: »Zatracenej klempera, von by jenom žral a nic by nedělal!« Nesouvisí nějak spolu slovo »cempera« a »klempera«?

Prosím, račte posílati redakci »Českého lidu« zprávy o významu slov cempera a klempera. (Z. Hochova, Praha XII., U vodárny č. 12.)    Jar. Janata.

Směs.

Oprava. Do nadpisu článku Rud. Janovského v čís. 1., roč. XXXII. Č. L. na str. 22. vloudila se tisková chyba, rušící naprosto místopisný význam. Správně má zníti nadpis: Cholera na Holešovsku, Bystřičku a Vizovsku (v okr. hejtm. Holešovském) ve století XIX. Tedy nikoli v okr. hejtm. Milešovském! Nejde o Milešov v Čechách, nýbrž o Holešov na Moravě, sídlo okr. úřadu (druhdy okr. hejtm.). Města Bystřice pod Hostýnem a Vizovice jsou sídly okr. soudu, pod okresní úřad patří však do Holešova.    Red.

Mudrosloví či pranostiky o únoru na Písecku. Únor trkne rohem anebo šlehne ocasem — mrazy buď počátkem anebo koncem.

Je-li hodně sněhu v únoru, bude hodně sena. Ünor bílý pole sílí.

Jak často v únoru práší, tak často v červnu prší.

Na hromnice -— půl krajíce, půl píce.

Sv. Matěj — první jarní svátek.    M. Kolářík.

Staré názvy nemocí. Listujeme-li ve starých knihách zemřelých, dočítáme se o nemocích, jež tehdy kosily po českém venkově. ? nejrozšířenějším patřily neštovice, jež rdousily veliký počet dětí. U dospělých zhoubně po válkách řádila cholera a černé petechie či peteče, hlavně v době vpádu francouzského.


Předchozí   Následující