Předchozí 0056 Následující
str. 56
Vedle nemocí i dnes řádících však uvedeny jsou ještě nemoci dnes již neznámé. Žába, miserere, hecticus, vnitřní apostéma, kolika, prant, píchání u srdce. Z tragických smrtí bylo uhoření, pády, zabití dřevem, hojně utopení, zabití Božím poslem. Nebylo však smrtí násilných, sebevražedných — aspoň matriky po dvě staletí o nich nemluví.    M. Kolářík.
Pověry na den obrácení sv. Pavla na víru (25. ledna). Bude-li sníh nebo déšť pršeti, budeme o drahotě slyšeti. Strh-nou-li se větrové, povstanou rozbrojové. Bude-li mlha na ten den, zhyne od moru nejeden. Půjde-li mlha ? výšinám, umře mnohý velký pán.    Františka Rezková.
Říkání o neděli Smrtelné. Na Smrtelnou neděli chodí dívky od stavení ke stavení po dědině a prozpěvujíce čekají na pomlázku: »Smrt plave po vodě, nové líto k nám jede, ó ty svatá Markéto, dej nám pozor na žito, na všecko obilí, čím nám Pán Bůh nadělí. Nadělí nám vejci, žlutými mazanci, jaký je to mazanec, bez koření, bez vajec. Panímámo krásná, dejte lžičku másla, bude-li to maloučko, přidejte nám vajíčko, přidejte nám mouky dítěti na vdolky.«    M. Kolářík.
Pověra stále bují. Nový doklad lidské poverčivosti ve XX. stol. přináší olomucký deník Našinec v čís. 266 z 20. listopadu 1931. Našinec píše: Cikánka hypnotisovala své oběti a pak je okrádala. V poslední době potuluje se po různých obcích na Olomucku neznámá mladá cikánka, která za dobrou odměnu předpovídá důvěřivým lidem budoucnost. Tato cikánka přišla také do obce Loučan u Olomouce, kde se stala záhy populární svými kousky. Došla do několika stavení a nabídla se, že bude předpovídati budoucnost. Ženám, které se daly zlákati, poručila, aby donesly prádlo, a tyto, ježto byly cikánkou zhypnotisovány, učinily tak, jak jim poručila. Nato pak cikánka jim nařídila, že po tři dni nesmí o tom nikomu nic říci. Sebrala prádlo, šatstvo a jídlo a odešla. Skutečně také okradené ženy, které přišly o věci v ceně přes 3000 Kč, učinily o tom oznámení až za tři dni a udaly, že přes nejlepší vůli nemohly dříve nic říci. Po cikánce zatím již nebylo ani stopy.    Rud. Janovský.

Zázračný doktor léčí lidi i dobytek, přicaruje štěstí i neštěstí. Denní tisk přináší další doklady, kterak podvodníci dovedou vyuzitkovati pověrčivost lidu a z, ní náramně těžiti. Pražský deník »lid« v čísle 274 z 29. listopadu 1931 uveřejňuje: Bezpečnostní orgány na Podkarpatské Rusi pátrají po zatykačem stihaném Lukáši Soskovi, 431etém zločinci z povolání, který se vydává za »doktora«. Obchází jednotlivé obce, vyhledává zámožnější rolníky, kteří mají v domě nemocné, ať jsou to lidé nebo zvířectvo, a léčí je »zázračnými methodami«. Za svoje léčení požaduje značný honorář, nejméně 450 Kč. Tak v poslední


Předchozí   Následující