Předchozí 0107 Následující
str. 107

bráti. Takto také byli jsme u něho náhodou ve chvíli, kdy byl do jeho kanceláře přinášen znamenitý knihovní odkaz dr. Katze. Návštěvu tu popsal jsem ve své vzpomínce na dr. Zíbrta v »Plzeňsku«. Pak jsme se již osobně nesetkali. — Dr. Zíbrt i po svém onemocnění dopisoval lístky a neobyčejně dojemné bylo jeho blahopřání ? mým 80. narozeninám. Pak přišla ještě výzva, abych zaslal novou podbiznu a dr. Zíbrt ještě sám napsal ? této příležitosti vzpomínkový článek. Za nedlouho nato došla nás zpráva o jeho úmrtí. Věru, zpráva o odchodu některého nejbližšího a milého příbuzného by se mne nebyla bolestněji dotkla, jako tato.

Nemilosrdný osud odňal mi tedy přítele, jakých v tak znamenité hodnotě a vroucnosti měl jsem málo. Vzpomínky na něho, prosycené vřelou vděčností, budou vyplňovati celý podzimek mého života až do jeho konce.

Marie Lábková:

Kytička vzpomínek.

Světová válka! Jak hrozná to vzpomínka, připomínající nám v sytých barvách ještě dnes všechny ty bědy, které záludným a plíživým krokem smutečním závojem zastřely vše, co krásného před tím věky vytvořily.

Však po letech těžkého smutku nastalo vykoupení. Ujařmením rostla vnitřní síla a národ náš přivítal svoje osvobození s hlubokým pohnutím, davši mu do vínku nejčistší lásku, schopnou obětí.

Toto opravdové národní nadšení sblížilo u nás v Plzni několik jedinců, kteří přemíru svého citu převedli na pole národopisné, na staré a vzácné odkazy minulých generací. Byl to hlouček malý, ale nezdolný a vykonal na dřívějším plzeňském úhoru zdatný kus dobré práce. Žel, že i z tak málo vyrvala nám válka jednoho z nejlepších členů a poctivých pracovníků, mladého učitele Josefa Valentu — člověka ryzího srdce a vzácného charakteru.

Rána tato byla pro plzeňský národopis zdrcující, ale nemohla být mezníkem. Jen dál za cílem! Hrstka zbývajících se semkla a dál pracovala. Založen Krojový odbor při Národopisné společnosti, jehož činnost pro očistu krojovou dosáhla do dnešního dne mimořádných výsledků, které v březnu t. r. vyvrcholily vítězstvím při »Svátku národů« v Nice.*)

A tehdy, v prvém roce našeho státu, při cyklu národo-


*) Zájezd Krojového odboru Národopisné společnosti v Plzni na Svátek národů v Nice r. 1932. Se 6 obrazovými přílohami. Cena Kč 10'—.

Předchozí   Následující