Předchozí 0128 Následující
str. 128
M. Jeršová:

Příspěvek k dějinám kroje v turčianské stolici.

(Z archivu Juštovců z Necpal, uloženého v archivu Slovenského národného musea v Turč. Sv. Martině.)

Vašim Velkomožnostiam vysoce urodzeným a urodzeným Milostiam služby mé unížené, zavázané a hotové offerujem.

Strany odevu a rúcha, jak se pospolitý lud nositi má, jakový spůsob (v pominulej 22. Aug. generalnej congregatii) determinovaný a v congregatii de die 3. Oct. k currentovaní rozkázaný mi pan Ordinarius notarius Jeho Milost poslal, takový Vašim Velkomožnostiam a praetitulovaným Milostiam medio praesentium pro jedného každého známost a vyvarování se pokuty pro prestupnikuv doložené communicujem. Totižto slobodné bude nosit:

lino: Starším a mladším, který remeselníci jsú, též i mešta-nům šaty ze svetlého sukna aneb i jinšej barvy, které by od toljara drahšje nebylo, s harasovýma šnúrkami a gombami aneb i hodbabnýma, než jen sprosto pryšitýma, mentjeky s čjernú barančinkú anebo i s lišku nefarbenú pramované slobodné bude nositi; jinače jestli kdo drakšie šaty dá robiť, dva zlaté pokutu zloží.

Čižmy kozlové s hedvábnýma šnorami, jinače pokuta se klade pol zlatého et den. 50.

Širáky a klobúky uhorské obecné s hodbabnú šnorú obšité aneb drakšie pod pokutou pat groši.

Pasy z obecnej vlny s hodbabom gombované ne vjac jako patnáct gombou, pod pokutou rovne pat groši.

Kamizole aneb brusleky, poněvadž je rúcho pryležité, do-puštejí se nosit z materie, kterej by rif od patnácti aneb šestnácti groši drakší nebol, jináč pokuta se klade jeden zlatý.

2do: Sedlakom, gazdom aneb jejich synom dopuštejí se šaty ze svetlého počerného toliko sukna nosit, tak ale, aby rif vyše čtyryadvacet groši drahší nebol, šnory harasové anebo cvernové sprosto prišité a háčky anebo gombíky cinové, ačkol-vek by jim lepšie bolo, poněvadž je tvrdý čas, z hrubého toliko sukna šaty nosit. Kdo tento prykaz prestúpi, pokuty dvuch zlatých neminje.

Čižmy nebudú smet nosit jinakšie kromq hovadzje z harasovýma nebo cvernovýma šnuorami pod pokutou pol zlatéhos, pasy též vlnové z harasom gombuvané, jináče se pokuta pat groši na nich strhne.

Širáky anebo na roch klobúky sprosté bez stušiek též pod pokutou pet groši, který drahše budú mat.


Předchozí   Následující