Předchozí 0129 Následující
str. 129

Kamizole na spusob nemecký šité se jim zabraňujú, ale se dovolujú brusleky nosit z farbeného platná anebo z hrubého sukna; jinak vystupující pokutu 1/2 zlatého složja.

Co se žen dotyce, též.

lmo: ženy řemeslníkův a měštanův anebo také i jich dcery z obyčejného sukna, ryf ne vyšie od dvuch zlatých, mentieky liščím krkom opramované a barančinú podšité nositi mužů s hodbabnýma šnuorkami a gombami; které by pak skrze pěknějších mentiek spravovanja toto prestúpili, na dvuch zlatých pokutované budú.

Sukne z drahšej materie jako z mesulanu, kromrassu a paje nebudú smet nosit, jinače pol zlatého pokuty složit musia. Čepce z tenkého domácího plátna strýbrom a s hedbabom vyšívané anebo i na spusob zemiansky z hodbabnej materie nosit muožú, drahšie ne pod pokutou pol zlatého.

Podvičky z platná tenkého domácího z domácíma bystryc-kýma anebo morovskýma čipkami anebo hodbabom vyšité, které se pak po uhorsky nosia, i patelatové muožú nosit, ale však bez zlatých aneb stryberných čipjek, drahšie ne pod pokutou pol zlatého.

Fertušky z bjeleho platná, z kartuna, a tým, které se po uhorsky nosia, i z patelatu sloboda bude nosit, drahšie nie pod pokutou pat groši.

Letnice z domácího plátna anebo i z barchanu ale bez stu-šiek muožú nosit, drahšie ne pod pokutou pol zlatého. Party ze zlatých pasomanou muožú nosit, voskovýma perlami vykladané, které pak po uhersky se nosia, i morské perly ale len na axaminte vyšité a ne drahšie pod pokutou pol zlatého.

Brusleky muožú nosit z hodbabnýma čipkami aneb šnuorkami, pod pokutou pol zlatého, který by cifrovanšie nosily; kamizole též nosit muožú z materie, která by od zlatého drahšia nebola, jinače na zlatém pokutovat se budú.

Čižmy se jim dopuštejí z tureckého kordovanu a satianu žitého aneb černého nositi pod pokutou VA zlatého vystupující.

2do: Sedlácké pak ženy a dievky mentiecky ze svetlého sukna, kterého ryf po čtyry a dvaceti groši předává, s čjerným barančekom opramované z hodbabnýma aneb harosovýma šno-rami a cínovými gombičkami nositi budú, nie drahšie pod pokutou dvuch zlatých.

Sukne z mezulánu z pol kromrassu aneb z ceichu nositi budú, v lete pak toliko samé letnice z tenkého domácího plátna, nie jinak pod pokutou pol zlatého.

Čepce muožú z hodbabom anebo pamukom aneb též bielymi čipkami vyšité mat, ne drahšie pod pokutou pol zlatého, podvičky z domácího tenkého platná s bystryckýma aneb mo-


Předchozí   Následující