Předchozí 0130 Následující
str. 130

ravskýma čipkami obšité anebo s hodbabom pamukom vyšité nosit muožú nie drahšie pod pokutou pat groši. Oplecka z platná domácího tenkého, které okolo krku a pryeramnice hodbabom mýma toliko hodbabnýma stuškami pod pokutou pat groši;

Fertuchy z bieleného a svetlého platná i z kartunu, vystupující na paty grošech trestaný budú.

Party ze zlatými pasomańmi aneb falešných perál ze samýma toliko hodbabnýma stuškami pod pokutou pat groši, brusleky z hodbabnýma aneb harasovýma čipkami anebo se šikom vycifrované nosit též muožú.

Kamizole se též zakazujú, ale brusleky i z kartunu anebo z farbeného plátna se dovolujú pod pokutou pre vystupníkov jedného zlatého.

Čižmy baranje, telacje anebo hovadzje se dopuštejí, jinak-šie nie pod pokutou jedného zlatého.

Toto techdy nech ti, kterým pryslúchá, dobre sobe zachovají, jeden každý vedle svého stavu necht se zakázaných šiat vystryhá, jinače tamže doloženej statutalnej pokuty bez vší pochyby neminia. S tým do gratie a lásky se poručejíce zůstávám Vašim Velkomožnosti a praetit. Mti unížený, zavázaný a hotový služebník Justh Gabor služnodvorský. Neczpall, 24. Nov. 1757.

Fr. Starý:

Bývalý větřák v Čelčicích.

Tento bývalý dřevěný větrák v Čelčicích je zajímavý proto, že se podařilo zjistiti jeho osudy od vzniku až do konce i životní pout jednoho jeho mlynáře i podrobné zkušenosti o větrech, jak na větrák vály.

Větrák stával na západ od vsi Čelčic, která jest v pol. okrese přerovském a soudním okrese kojetském a ve farnosti klenov-ské. Byl postaven na vyvýšenine za nynějším nádražím, zvané »na slači«, na levém boku cesty do vsi Skalky, »jak só díle od rebnika«; nyní je tam hliník na vepřovice. Původně byl vystavěn ve vsi Hluchově v pol. okrese litovelském r. 1836, jak bylo na tramě vyřezáno, ačkoliv se některé jeho části zdály starší. Zřídil jej tam snad jeho vlastník, mlynář Fr. Skřehota, a r. 1862 převezl jej na 12 vozech do Čelčic, protože měl v Hluchově jen jeden vítr (západní nebo severozápadní) a špatně se mu tam mlelo. Od něho koupil tento větrák r. 1876 za 800 zl. mlynář Josef Schiberle.

Tento znamenitý mlynář pocházel z Drozdova u Zábřehu, kdež se narodil 11. listopadu 1836; byl synem Ant. Schiberleho,


Předchozí   Následující