Předchozí 0132 Následující
str. 132

po celý rok, ledaže když při jižním větru táhly na sever mraky, byl zde do tří dnů severák.

Mlynář na čelcickém větráku dovedl ze své zkušenosti přesně zjistit a předpovídat počasí, protože stále bedlivě pozoroval oblohu i krajinu. Měl-li měsíc kolo, přišel vítr; mlhavé kolo znamenalo déšť. Když se hvězdy třpytily a kmitaly, byl vítr navrchu v ovzduší; byl-li západ nebo východ slunce bledý, přišel déšť, byl-li červený, přišel vítr. Vítr přicházel s oné strany, odkud bylo ráno slyšet zvony nebo hukot vlaku; byla-li rosa, byl zvuk jasnější. Také kouř z bedihošťského cukrovaru ukazoval, odkud bude váti.

Při silné bouři všecko v mlýně praskalo a mlynář byl ukryt pod mlýnem nebo ve vedlejším sklepě. Před mletím natočil mlynář větrák křídly proti větru a volával na mládka »Podive se na fánô, stoji-le ve větro!«, je-li totiž korouhvička na střeše v rovině se hřebenem střechy. Byl-li větrák natočen trochu na stranu, vítr tloukl.

V noci nebylo ovšem korouhvičku vidět, a měl-li se určit směr nebo změna větru, byla zvenčí na okénka zavěšena na provázku dřevěná klepačka »šabla«, kterou vítr, otočil-li se na onu stranu, klepal a dával tak znamení, že fouká s boku. »Podive se, ešlé nende větr s boko a neklôče-le šabló, nějak to packoje,« říkal mlynář.

Na čelcickém větráku mlívali mouku i tluč sousedé z Čel-čic, z Klenovic, ze Skalky a Čehovic; dnes už nemelou. . .

M. Kolářík:

Zaniklá řemesla.

Celé řady různých řemesel změnou výroby strojové úplně vymizela a s nimi i zdroj výživy, pramen výdělku a existence. Jen zápisy starých matrik jako vypravování dědů ze zášeří dávné minulosti dotvrzují jich bývalé slávy. Byli to polocaj-cháři, výrobci tkanie a domácích režných pytlů, které textilní technika úplně vyhubila, že dnes nikdo se neodváží sám na stavu tkanice robit. Jenom tovární tkalounkáři, prýmkaři a pytlaři obsluhují strojové tvůrce. Na panských sídlech byli vinopalníci, kteří pálili brambory na líh, dělali škroby, obstarávali ochranu odhazků z pálených brambor a měli svoje tovaryše, učně i pomocnou chasu. S lihovarnickým průmyslem zanikla i jejich sláva, vinopalny i vinopalníci stali se zbytečnými.

Bohatým zdrojem obživy bývali vápenici, kteří ve vápenkách a lesních vápenicích dovedli páliti vápno, z lomů je lámali a do skalek ukládali ? prodeji. A když v zimě nepálili, nelámali, jezdili po dědinách, rozváželi ? prodeji, volajíce hlasem veli-


Předchozí   Následující