Předchozí 0136 Následující
str. 136

obrazu působení a života Habánů na Slovensku, přece k tomu ve značné míře přispěje a některé dosud nejasné body o jejich žití, početnosti, původu, zvláště pak o těch figulech-amphorá-řích a jiných řemeslnících, osvětlí. Dnes, když máme matriky dokonale vyčerpány, můžeme si s určitostí učiniti konečný úsudek o množství Habánů na Slovensku, aspoň na tomto poli historických dokladů. Podávám některé ukázky matrikových zápisů o slovenských Habánech. (Viz též článek pisatelův: Príspevky k dejinám anabaptistov v Košolnej — Slovenský Denník 4./4. 1930, Bratislava.)

Z matriky křestní: »1692—18./12. Baptisatus est puer biennis nomine Joannes Parentibus Anabaptistis Patře Andrea Krajczyr Matre vero Marina« (z Košolné). Přelož.: Pokřtěn byl dvouletý chlapec jménem Jan, narozený z ana-baptistických rodičů Ondřeje Krajczyra a matky Marie.

Z matriky o ddavkové, z Velkých Levár: »Copulati Andreas Kryger Cat (catholicus) cum vidua Anabaptistica Anna Maryna Kronyn Testes Joannes Malenovský et Odler.« Čili: Sezdán byl Ondřej Kryger, katolík, s vdovou novokřtě-neckou Annou Marií Kronovou. Svědci Jan Malenovský a Odler. Je to doklad smíšeného sňatku katolíka s Habánkou dne 21./11. 1714.

Z matriky úmrtní ze Sobotiště: »Sepultus est Infans Joannes Molitor Anabaptista« dne 8./11. 1722. Přeloženo: Pochováno bylo dítě Jana Mlynáře novokřtěnce.

Různých jmen i rodů habánských je zapsáno v matrikách v západním Slovensku na sta, z kterých nejsilnějšími byli Pul-man, Pengert, Hans, Lampl, Baumgartner, Harn, Stuck, Mayer, Odler ? ?. Bylo by záhodno je srovnati se zjištěnými Habány na Moravě a také v jiných zemích, kde Anabaptisti v XVII. i v XVIII, věku přebývali.

R. Bednárik:

Jarné zvyky podtematýnskeho ľudu.

V obciach Veľkej a Malej Modrovke, Lúke a Hrádku vo zvykosloví v poslednom desaťročí badať silný vliv mestský a ním spojenú kultúru. Ľudu, zvyky, ktoré prevádzal až do konca svetovej vojny, boly nezbytnou súčiastkou ich denného života, tak priúčali i mládež, dnes sú však už len odtienkom dávnejších časov, lebo zanikly na dobro.

V predvečer Sv. Jura výjdu dievky na najbližší vršok, kde spievajú. Dedina, keď leží v údoli (Lúka), vyjde polovica dievčat na druhú stranu — spevajú.


Předchozí   Následující