Předchozí 0138 Následující
str. 138

Šibi ryby masné ryby, dávaj vajca do korbáča, od korbáča kus koláča, jedno biele dve červené, to je moje potešenjé.

Dievča vstane a uvedie mládencov do izby. Chlapci zasadnú si k stolu a zajedia si koláče-osuchy. (Osuch pečie sa z kysnutého cesta, ktoré vyvála sa na hrubo asi na 2 cm. Posype sa syrom lebo lekvárom) v Potvoriciach pečku (Pripravi sa z rýže, vajec a masa. Všetko sa spolu pečie, v kostole sa po-svätí a davá šibáčom.) Samozrejme pálené nechybí. Dievča dáva po šibani dve vajíčka, čím sú už chlapci vyplatení. Stáva sa však, že pristihnú devča pri práci vtedy dostáva so šibakom, alebo ju chytia a vedu k potoku, kde ju posadia alebo šplech ju. Keď nemôžu tak učiniť, ťahajú dievča k najbližšej studne pod ktorou ju jedni držia a druhí na ňu usilovne ťahajú vodu. Dievča im za to sľubuje, že zajtra, totiž v utorok maju dievky pravo na odplácanie. Za povinnosť si pokladajú ísť cez sviatky do kostola. Mládenci i do kostola nosia korbáče, ktorými maju dievky pred kostolem trochu vyšibať. Tieto korbáče si uschovajú za sárou v čižme.

Po obede je najveselejšie. Mládež sa vyťahuje zo svojho obydlia súc pripravená na oblievacku a šibanie. V tejto dobe dievky sú preoblečené. U niektorých badať, že sú opatrené vraj proti stipaniu za rukávcami nastrkanými novinami a na chrbte kalendárom. Mládenci aby sa lepšie ubránili dievkam spravia na korbáči hodne veľký uzeľ, aby zaštíplo. Robia si tiež k oblie-vačke strekače z bazového dreva.

Na ulici je veselo, videť chvíľami tu i tam ako sa šibajú a jedon druhému pomáhajú. Niektorí hľadia, aby čim viac sa jej ušlo, či už po nohách alebo po chrbte. Ku koncu keď už je toho dosť povedia si navzájem k odpusteniu: Aspoň nebudeš mať celý rok vredy, nebudu ťa celý rok vredy hádzať.

V utorok ubiera sa každý radosťou do práce. Dievky však ako im obyčaj káže, vyhadzujú korbáče na strechu, kde majú do roka ostať pre šťastie. Korbáče tiež sadievajú blízo potoka, z ktorého ma vyrásť pozdejšie vrby. Ľudia si vysvetľujú tieto zvyky takto: šibe sa preto, aby človek bol po celý rok zdravý, oblieva sa, aby bol čerstvý. (Staré babky sa nechávajú rady šibať a oblievať.) Keď Kristus vstal z mrtvých, židia šibaním a oblievanim rozháňali veriacich.

Ľudia si v tomto kraji veľkonočné vajíčka doma barvia. Obľúbené barvy na vajíčkach sú: červená, zelená a fialová. Pripravia odvar cibuľových šup a do toho dajú vajíčka variť. Ano barvia ich i v čiernej káve, ozimine a brezule. Terajšej dobe farby začínajú kupovať. Na zafarbených vajíčkách ornamenty sa vyškrabuju nožíkom. Obsah vajec sa vyfúkne, sú to výduchy. Vajíčka, keď nadobudnú farby, namastia sa slaninou, čím dostanu sviežu barvu a lesk.


Předchozí   Následující