Předchozí 0143 Následující
str. 143

štvou a od každého na špic nože, zmíchej to vhromadu, dej pak zdravému tak nemocnému dobytku na kus chleba ráno, dřív než mu jísti dáš.

Jinače: vezmi čerstvý křen, jednu špargán a dva stroučky česneku, to dobře dohromady zmíchané rozetři a každému kusu ráno před jídlem dávej.

16. Kravám zdaliž uškozeno jest při dojení poznati můžeš: neb když se kráva rozkročí a močí, když ji dojíš, tenkrát jest jí uškozeno. V té případnosti můžeš, když vyleješ mléko, v té nádobě mlíčník vyprat a vylejt tam, kde nejvíc lidského neřádu jest, tak bude všecko mléko toho škůdce, jenž tomu dobytku překáží, tím neřádem smrděti tak, že ho žádný nebude moci požívati.

17. Abys poznal, má-li kráva uděláno, tak když močí, při aneb po dojení, ten moč chyť do nového hrnce a zacpe j ho, jak nejlépe můžeš a dobře skovej: tedy ten, jenž jí škodí, přijde a bude prosit, nemohouce svůj moč vypustiti. Chceš-li mu ale spomocti, vlej to na oheň.

18. Jiný prostředek. Vem ocet, vosol jej a vař dobře, dej do něho kus neb dva syřiště a vlej mezi to mlíko svých krav* i to odnímané; když hodně dlouho zvrtíš, přikrej to pukličkou a postav to na bezpečné místo, aby tím žádný nehnul, jak dlouho to zůstane celé a nehnute, tak dlouho nebude mocti ani svého ani tvého mléka požívati a zastaví se třikrát v krávě.

19. Když krávy mléko ztratí, vezmi střemchy, obvaz krávě rohy, a vezmi psí lejno suché, stluč je na prach, vlej na to syřiště, rozmíchej dobře, s tím namaž krávě vemeno a slabizny, napravíš ji zase v krátkém čase. Nebo vezmi osomu, dej jej kravám jísti, z toho i píti, bude zase jim spomoženo.

20. Zkušená pomoc proti čarám. Vezmi tisové dřevo, udělej z něj kříž, vlož pod prah u vrat, též vezmi ježka živého, kancové sádlo, ztluč to všecko v hromadu, s tím namaž všecky prahy, kudy dobytek chodívá. Také koňům žlaby namaž a budeš před čarami bezpečný.

21. Aby sejr byl čerstvý7) vezmi štíří zuby v celosti, listů balšámových nebo z melissy nať a z ní vlej ten zoft do koštý-řovaného mléka, tak zůstane sejr v celosti. Aby sejr nehnil, vezmi hadové koření a vlož ho na sýrce, tak hnít nebude.

22. ? rozmnožování mléka kravám: vezmi vopich, velký vratič, bílý slez, napeč s tím chleba bochník a dávej po kusu kravám každý den ráno.

23. Když nemůžeš smetanu stlouci neb zvrtět, zatop hodně v peci, a když hodně hořeti bude, vem jednu, dvě neb tři mlíčné lžíce, vhoď je na oheň a nech spálit. Anebo: Uvař hrst švábských krup a s tou vodou vypař.


Předchozí   Následující