Předchozí 0144 Následující
str. 144

24. Vylejíce smetanu do belíku, rychle poklop hrnec na žhavé uhlí.

25. Proti červům, které když je udojená, obyčejně má: vem bylinu zablečujk, dávej kravám jísti několikrát, přestanou, aneb vypadají.

Poznámka: ? receptům výše uvedeným připojuji novější recept na »Bartolomejské máslo« od B. Hegnerové, zaří-kávačky v Druztové na Plzeňsku. Zapsala Anna Marklová. Máslo to jest léčivým prostředkem při otocích a jiných bolestech. Na sv. Bartoloměje před slunce východem svrtí se máslo, ale nesmí se vymačkávati ve studené vodě, jako se dělá s obyčejným máslem. Rozehřeje se na plotně i s podmáslím, obsaženým v másle, a dá se ustydnout. Potom se rukou vybere a podmáslí se vyleje. Pak teprve se máslo řádně prevarí a vydrží prý 2—3 roky. Užívá se ho jakožto »mazání«.

Jar. Janata:

Lidová píseň na Kralovicku.

Podobně jako všude jinde vyskytují se lidoví skladatelé a jejich píseň se šíří od úst ? ústům, tak také i v politickém okrese kralovickém vyskytují se tito neznámí skladatelé lidových — národních písní a jejich duševní výplody udržují se potom v ústním i písemném podání. Obyvatelé Kralovicka zpí-


i) Srov. č. Zíbrt »Pokusy o přirozený výklad pověr českosl.«, Č. Lid VIII., str. 109: čarodějnice pověsí provaz na sloupek u dveří, dojí jej a praví: »čerte, přines mi mléka!« Ďábel dojí krávy bohatého souseda. (Z druhého dílu knihy Jana Javornického »Lucian, syn Fortunatův«.) Viz též: čarodějnice škodí dokytku; »Kladské pov.« II., 78 (246), »Hanácké pov.«, 46. V. Tille, Sborník Polívkův, str. 30. č. Lid VII., 281, VIII., 177, IX., 65, 293 a J. Košťál: »Proti učarování«, č. Lid IX., 276. »Uškození dobytku«, č. Lid XI., 375 a d. »Crjemnica«: »Národopis lidu československého« I., sv. 2., str. 728.
-') »La Magie dans ľlnde Antique« (čarodějství v starobylé Indii), Paříž, 1909, str. 103.
8) V zmíněném zápise č. 9 vysvětluje se krev místo mléka při dojení tím, že »zemská žába« krávy »cucá«.
*) Srov. radu: šlehati rozpálenou radlici. Přiběhla rozšlehaná ženská. »Národopis lidu československého« I., sv. 2., str. 731. Rady v připojeném zápise z Plzeňska č. 16, 17 a 18 jsou zcela odchylné.
s) Srov. zápis z Blatničky na Slovensku: Pacholek uzří na rosných lukách čarodějnice. Zapřísahají ho, aby se o tom nikomu nezmínil. »Národopis« I., sv. 2., str. 733.
6) Z anonymního starého zápisu z Plzeňska: »Některé užitečné v hospodářství potřebné prostředky.«
f) Srov. J. V. šimák, »Hospodářské prostředky a recepty v knížectví Frýdlantském«, č. Lid IX., 261.

Předchozí   Následující