Předchozí 0151 Následující
str. 159

Střelnice sama byla zrušena a všecky terče, jakož i ostatní inventář Střelecké společnosti, jako pušky, hmoždíře, figuríny a archiv jsou nyní pečlivě uloženy v Městském museu.

Jaroslav Skrbek:

Trochu vzpomínek na založení Vlastivědného musea ve Vysokém n. Jizerou.

Naše horské chalupy a městské domácnosti měly ještě před několika desítiletími dosti památek ze života kulturního, politického a hospodářského, které se buď s pietou ošetřovaly a nebo ležely nepovšimnuty pod doskovými střechami jako obtížný starý brak. Národopisná výstava pražská tehdy vyvolala čilý zájem o minulost v našem vysockém kraji a o jeho historicko-kulturní památky. Duší tehdejší exposice byl řezbář František Hanuš. Z obětavosti a lásky ? rodné hroudě pořídil pro vysocké oddělení mnoho dřevěných modelů s prospekty horských našich typických chalup, z nichž pak některé znázorňující život horáků ve čtyřech ročních počasích. Vytvořil panorama Vysokého v zimě, interieury stavení, pěknými figurami zvěčnil kácení dříví, senoseče, orání na stráni atd. Byl i znalcem duše svého lidu na horách, jeho zvyklostí, z tradice i ze svých zkušeností s neméně obětavým jeho známým a spolupracovníkem Frant. Ronem, truhlářem, letos zemřelým, který předešel svého přítele Hanuše o několik měsíců. Když se kolekce na Národopisnou výstavu u nás připravovala, byl jsem ještě malý hoch, dosud mi však v paměti zůstala milá vzpomínka, kdy nebožtík Rón pro ni lepil ze dřeva a papíru model zasněžené stráně pod Vysokým, na níž se krčily domky s ojíněnými stromy. Kolekce musila býti nesmírně bohatá obsahově i názorná, jak jsem mohl posouditi jen podle jejího zbytku, trosek, které od uzavření výstavy v Praze chátraly pod střechou vy-


i) Byl synem Augustina Buchtete, mlynáře v Nedošíně, který r. 1797 vystavěl svým nákladem dřevěný kříž na místě popravním. Jelínek, Historie m. Litomyšle, III. díl, str. 63. — -) Vyhláška tato je uložena v Měst. museu v Litomyšli. — 3) Píseň mám podle záznamu litomyšlačky ?., ?., doplnil jsem. ji jen podle textu, tištěného ve Skalici a uloženého v knihovně Národního musea. — «) O Arnoldovi viz: Emanuel Arnold: Popsání cesty mé až na pomezí zahraničné následkem násilného prohlášení stavu obležení nad Prahou a zatýkání vlastenců od buřické vlády. Vyd. Dr. J. Volf. Svět. knihovna 1551—52. — s) Viz Nár. listy č. 172 z 12. VI. 1909, feuille-ton: Argus, Antimilitaristická propaganda v Čechách před 60 lety. — e) Z Pamětní knihy města Litomyšle. — 7) V památníku »Jiráskova Litomyšl«. Studie a vzpomínky ? šedesátým narozeninám A. Jiráska, uspořádal T. E. Tisovský. Praha, J. Otto, 1911, na str. 19.

Předchozí   Následující