Předchozí 0153 Následující
str. 161

meny a knihy z městského archivu, které za obětavé pomoci pí Zdenky Hochové roztřídil, instaloval. Totéž platí i o knihovně, kterou zkatalogisovala a založila přehledně rovněž za vedení profc Dr. Zíbrta. Práce to byla veliká, nedoceněná. Největší podíl připadl ovšem letos zemřelému, nezapomenutelnému pilnému pracovníku, p. Hanušovi, který sám všechny počáteční práce instalační měl na dohledu a v patrnosti. Byla to objednávka vitrin, oprava jeho modelů horských krajin, které byly poškozeny od skončení Národopisné výstavy, výstavba (Celé chalupy s interieurem horského tkalce, pořídil i figuríny se starými horáckými kroji, prostě bylo toho mnoho a mnoho, co vykonal. Bylť zemřelý Hanuš nejlepším znalcem horských poměrů, domácnosti, již pro své stáří, mimo to měl značnou samo-rostlou inteligenci a hlavně houževnatost. I po otevření musea, kdy jsme se rozešli, hlavně do Prahy, zdá se, že to byl zase z Vysokého sám jediný, který ? novému kulturnímu dílu malého městečka měl nejupřímnější vztah a staral se o něho, vodil tam hosty, vysvětloval, propagoval.

Jiní členové kuratoria přispěli neméně ? dílu. Učitel Josef Ďoubalík vzal si na starost turistickou a lyžařskou část musejní, prof. obchodní akademie Jar. Nečásek nakreslil všechny teksty pro vystavené předměty, Dr. Oldřich Kramář s p. ředitelem Jettmarem hlavně bděli o zabezpečení pramenů finančních pro adaptační práce, které s ochotou provedl stavitel Oldřich Zítek za přijatelnou cenu. Rovněž p. ředitel J. Zajíček se studujícím Lukešem věnovali dodatečně mnoho práce na zbadání materiálu knihovny.

Sám jsem sebral listinný materiál z doby probuzenské, válečných let 1914—1918, z doby převratové a památky od příbuzných na starodružiníka Josefa Müllera, popraveného r. 1914 ve Vadovicích rakouským vojskem, vysockého to rodáka. Instaloval a opatřil jsem teksty asi sedm vitrin. Při tom byli mi nápomocni vysočtí studenti, realista Rón a gymnasista Lukáš.

Museum zachraňuje tak veliké množství cenných, drahých vzpomínek, jež by se zničily a ztratily, vlivem porozumění vy-sockým občanů, dárců, kteří je museu povětšině věnovali. Na sále vysocké radnice jest vytvořen horský koutek, plný milého ovzduší minulosti našich předků. Leč byly třeba i po otevření některé doplňky instalační, scházela skříň pro knihovnu a asi deset velikých skel v rámech na uzavření vitrin, nebylo na to již peněz. Napsal jsem provolání ? rodákům a přátelům vysoc-kým o příspěvek, zaslal asi 200 dopisů s přiloženými složenkami, takže chybějící částka na 4000 korun se sešla, dík porozumění těch, kteří příspěvky zaslali.

Museum dnes může se pěkně representovati obsahově


Předchozí   Následující