Předchozí 0175 Následující
str. 183

dále zdokonalil a tvořil zajisté ještě dosti krásného, mnohou dokonalou medaili nebo plaketu, a přispěl tak hojně ? obohacení českého výtvarného umění a tedy české kultury vůbec.

Sběratelem Abraham sám nebyl, ani své práce neregistroval, bohužel jako většina rytců, a ani jeho rodina neuchovala sbírku jeho prací; teprve nyní se o to pokouší, ale numismatické sbírky, jak již bylo řečeno, mohou být obohaceny plody jeho ducha a dovednosti o nejméně 35 až 40 předmětů.

Abraham zanechal vdovu a dvě děti. Pro pozůstalé nastal život trpký, plný strádání a starostí. Vdova, dík své osobní zdatnosti, vrozené energii, inteligenci, píli a přičinlivosti vedla



závod ještě dále, již však jen asi rok. Vydala ještě 2 medaile, a to jednu pro Hospodářský spolek v Kojetíně a jednu pro město Červený Kostelec. Pro tyto medaile získala návrh od akadem. malíře Bízy a rytinu, resp. razidlo od J. Goldšmída v Praze, ražbu provedla firma C. Christibauer ve Vídni. Tyto medaile nejsou signovaný.

Je pochopitelno, že vdova Abrahamova převzala úkol, pro který nebylo dosti sil při vší její zdatnosti, který nemohla trvale vykonávat, nebylo finančních prostředků nazbyt, byly veliké starosti rodinné, dvě malé děti, z nichž jedno bylo pohrobkem, a proto bylo nutno život zařídit jiným směrem. Závod byl tedy prodán jednomu pražskému rytci, a to za částku 300 zl., se vším technickým i jiným zařízením.

K. Abraham byl člověk jemnocitný, subtilní, jemnost jeho duševního cítění a skromnost jeví se jak v zachovalých jeho nákresech, jak v návrzích na medaile, tak v razidlech jím hotovených, čili v medailích samotných. Jemnost detailů na známých jeho medailích, přihlížíme-li ? postupu při jejich vznikání a tvoření, je až obdivuhodná. Mimochodem je nutno zmíniti se též, že Abraham byl velmi vnímavý a vynalézavý. Nebylo drobné mechaniky, aby nebyl vnikl do jejích tajů. Proto byl vyhledávaným mechanikem a restauratérem složitých staro-


Předchozí   Následující