Předchozí 0188 Následující
str. 196
Antonín Blažek:

Svatební smlouvy z Chrudimska.

V archivu města Hrochova Týnce zachovaly se i kromě jiných památných listin dvě svatební smlouvy z XVIII. stol. Smlouvy ty vepsány i do pamětní knihy tamější a podle tohoto opisu dovoluje si nadepsaný je i tuto uvésti, ježto obsah jich pro poznání doby a povahy lidu je dosti důležitý:

Svatební smlouvy s Martinem Vaňkem, mládencem, vlastním synem Václava Vaňka, souseda Hrochovo-Tejnického, s nevěstou Dorotou, vlastní dcerou Matěje Slavíka, souseda Bořického. i

Nepochybně z řízení Božského, vnuknutí Ducha Svatého, já Martin sobě vyvoluji Dorotu, vlastní dceru Matěje Slavíka, za pravou a věrnou manželku, slibuji jí věrnost a lásku manželskou zachovati až do mé neb její smrti, kterou společnou manželskou lásku a poslušnost jemu ženichovi nápodobně ona nevěsta z celého srdce silně přislibuje.

Takové svatební smlouvy a povolení z obojí strany rodičů se staly na tento následující způsob, že

já ženich mé nejmilejší budoucí manželce za dar svatební dědičně připadající, pokud by mne Pán Bůh dříve než ji s tohoto světa na věčnost povolati ráčil, tak nad tím gruntem, který nyní od milostivé vrchnosti odvedený mám, plnomocnou dědičkou, však z vůle milostivé vrchnosti ji dělám. Kdyby ale mezi námi Pán Bůh rodinu dal a po smrti mé dědic pozůstal, tak ona až do vejrostu téhož dítěte hospodařit mocti bude a potom dle své vůle, jak by uznala hospodářství postoupí. Při tom ale co ženich od svého otce po svadbe 1 kobylu, 1 krávu, 3 strychy ječmene, 3 ovce, 1 strych prosa, 3 věrtele čočolký, ? setí a 2 strychy na chléb obilí dostane, nade vším plnomocnou hospodyni ji ustanovuje.

Pak nevěsta jemu ženichovi svému milému netoliko sebe samou zcela odevzdává, nýbrž co od svého p. otce dostane: 1 čtyřletou řebici, 2 krávy, 1 jalovici a co Pán Bůh nadělí nějakou pomoc v obilí s celým právem odevzdává a pro lepší jistotu toho dožádání dva svědkové, avšak bez překážky jich se podepsali a městskou pečetí jsme potvrdili.

(L. S.)

V Hrochově Tejnici dne 28 Januaríi léta Páně 1772. Od úřadu vrchnostenského

přítomní sad. smlouvy se

potvrzují.

Venci Trnka, konšel,

Václav Hromádko, konšel.

Dáno ve Hrochově Tejnici dne a r. vejš postaveného.

P. Siardus, Inspector.

Originál dostal její otec Matěj Slavík do rukou pro nevěstu.


Předchozí   Následující