Předchozí 0024 Následující

grafovanou osobou plachtu (ve vzdálenosti alespoň 1 m) a mírně jí pohybovati.

Velmi důležité, ale vzácné jsou snímky z oboru lidové práce, ať je to zemědělství, řemesla, domácká práce nebo jiná. A přece není těžko je získat. Nestačíme dosti doporučovat, aby si fotografové všímali takovýchto námětů, které jsou nejen národopisně významné, nýbrž i fotograficky vděčně. Zachycujte každou práci, o které je dále ve směrnicích zmínka, a sice tak, aby bylo dobře znatelné její provádění, postoj pracujících i. nářadí. Po případě věnujte jednomu úkonu i více snímků, berouce jej z různých stran, aby provádění bylo dobře znatelné. Důležitým požadavkem je opět, aby byli fotografováni lidé při skutečné práci, nikoli uměle inscenované, aby osoby setrvaly v postoji, jaký při práci zaujímají, neohlížejíce se na aparát, a aby byly oblečeny v oblek, jaký k oné práci odívají. Osoby, jež k fotografované scéně nepatří, oddalujeme.

Při studiu zemědělství fotografujte i polohu různých polí, různé pastviny a j., při studiu řemesel zařízení dílen atd., hlavně však práci samu a nářadí, jehož se při ní používá. Nářadí možno sestaviti i ve skupinky, ovšem tak, aby bylo dobře viditelné. V případě, že by nebylo dosti zřetelné, nutno je nakresliti, vždy ovšem s podrobnými údaji o provenienci, stáří, účelu a s názvy. Při fotografování dbáme přísně toho, aby bylo správně osvětleno a stín nekryl právě důležité rysy. Doporučuje se bráti je s různých stran, aby konstrukce byla co nejlépe znázorněna. Důležité je vybrati vhodné pozadí, aby některé součásti s ním na obrázku nesplynuly.

Velmi vděčným oborem fotografie jsou též scény ze společenského života lidu a lidových zvyků. V nich možno ukázati fotografickou pohotovost a zdatnost. Jak jsou důležité pro lidopis a vlastivědu vůbec, netřeba jistě připomínati; možno říci, že jsou v nejednom


Předchozí   Následující