Předchozí 0026 Následující
str. 25

vědných snah, aby lidový život byl zachován na filmu pro budoucnost. Vlastivědné organisace nechť proto pilně dbají o pořízení filmů lidového zaměstnání, zvyků i zábav a položí si jejich opatření mezi přední svoje úkoly.

K oborům duchovní kultury, zdálo by se, není obrazového doprovodu. A přece i v tomto směru je záhodno poříditi dokladové snímky. Na př. jak zajímavé je zvěčnit na desce význačné lidové zpěváky a hudebníky nebo i pohádkáře a vyprávěče tradic. Jak názorné a poučné je zachytit nenucené scény při zpěvu nebo vypravování, ať na přástkách, poli a jinde! Jak významné je zachytit lidové tance a hry! Nejlepším prostředkem je opět film, který jediný může ukázat tanec v jeho pravé podobě a živosti. Ale v každém případě i prosté snímky jednotlivých postojů a útvarů jsou vítané a dobrým dokladem.

Předměty výtvarného umění byly vždy předmětem zájmu. O způsobu jejich zachycení není jistě třeba mnoho připomínat, leč požadavek, aby byly co nejzřetelnější, aby byly zobrazeny celé, po př. s detaily ještě na zvláštních snímcích, a aby byly při nich uvedeny všecky údaje o původu, výrobci, stáří atd. Hleďte však zobrazit nejen předměty veřejně přístupné a v museích uložené, nýbrž vyfotografujte i předměty z jednotlivých domácností, ukryté v domech, po př. i v truhlách nebo na půdách. Pak splní fotografie teprve svůj vlastivědný účel, pomáhajíc při sběratelské práci.


Předchozí   Následující