Předchozí 0028 Následující
str. 27

valých panství, starých krajů, farností a pod., neboť právě ty bývaly pro rozvrstvení okrsků velmi důležité. Pro lepší názornost zakreslí se na mapě. Stejně důležité je naznačit, kudy procházely cesty v minulosti i současnosti, neboť ony jsou tepny kraje a jeho života a určují namnoze i směr vlivů, které se pak v kraji uplatňovaly. Uvedeny buďte i názvy kraje a jeho oblastí.

Pro charakteristiku přírodního rázu je nejvýznamnější morfologie, stručný popis horstev a kopců a jejich směru i výše, dále popis nížin, údolí, řek, potoků i rybníků, které se popíší zejména se zřetelem k tomu, jaký mají význam pro úrodnost krajiny, pro její přírodní bohatství, pro směr styků mezi obyvatelstvem a vůbec pro jeho život. Současně je možno zmínit se o tom, jaký význam patřil jednotlivým kopcům, byly-li určeny pro hradiska, stráže a pod., a které jsou důležité strategické body v kraji. V souvislosti s povrchem krajiny budiž poukázáno i na rozložení sídel, na počet měst, na průmyslová střediska, poutní místa a pod.

S rázem krajiny souvisí její podnebí. Pro život lidu mají význam u nás zejména průměr letní a zimní teploty, počet srážek, směr větrů a nebezpečí krupobití. Zaznamenejte, jakých názvů užívá lid pro různé počasí a výjevy toho druhu? Možno-li, připojte přehledné tabulky meteorologického pozorování.

V přehledu se vyznačí dále geologické poměry v kraji, složení půdy, a to opět hlavně se zřetelem k jeho významu pro zaměstnání obyvatelstva a osídlení, zejména jak působí složení půdy na rozdělení pozemků a na rozložení porostu (lesů) a rostlin. Tu možno uvést, jak se využitkují skály, lomy, pískovce, význačné nerosty a pod.

Právě tak jen se zřetelem k národopisu se zpracuje přehled botanický. Především popíšeme, které rostliny, traviny a stromy jsou typické pro kraj, které rostou


Předchozí   Následující