Předchozí 0043 Následující

Zjistěte prostředky, kterými se lid chránil proti ne pohodě a dešti; plachty, šátky („šat“), pytel, deštník, rukavice.

Popište oblek o zvláštních svátečních příležitostech, zejména oděv nevěsty, družic a jiných svatebčanů; oděv kmoter; oblek smuteční.

Popište šperky, zjistěte jejich oblibu v různých dobách, jejich výrobu a původ, ať jsou kovové, z korálů, skla a j. Jak jinak se dívky a ženy zdobí?

Připojte popis nevěstiny výbavy.

Potom popisujte tímtéž postupem oděv mužský: Košile, límce, vázanky, spodky, rozličné kalhoty; pasy; rozličné druhy kabátů, kazajek, vest atd.; dlouhý kabát, plášť, kožich.

Dále popište úpravu hlavy: účes vlasů a úpravu vousů; rozličné čepice, beranice a klobouky.

Obuv: punčochy (onuce), podvazky; obuv rozmanitých příležitostí: střevíce, botky, vysoké boty, pantofle, krpce, dřeváky a j. Kdy chodí muži bosi?

Ochranné prostředky proti nepohodě a dešti.

Oblek svátečních příležitostí: ženicha, družby a jiných svatebčanů; oděv kmotrů; oblek smuteční.

Oděv různých stavů: mlynáře a mlynářské chasy, kováře, pastýře, rybářů a j.

Různé šperky a ozdoby.

Popište oblek dětský: jak se zapovíjí nemluvně, jaký je oblek ke křtu, jak se oblékají batolata, jak se oblékají a obouvají chlapci a děvčátka, když už chodí. Kdy dostávají oděv dospělých a které části?

Uveďte, kdo zhotovuje jednotlivé součásti obleku i obuvi nyní a kdo je zhotovoval dříve anebo kde se kupují nebo kupovaly. Kdo vyspravuje oděv? Jaké byly a jsou přibližné ceny? Jak se šat pere a čistí a jak a kde se ukládá? Jaká je péče o čistotu a úpravu?


Předchozí   Následující