Předchozí 0061 Následující
str. 60

a rozvod? Zůstávají vdovci a vdovy svobodnými, proč ano a proč nikoli? Jaký bývá život vdov? Kdy bývá uzavírán druhý sňatek a s kým? Jaký je úděl neože-něných a neprovdaných, kde žijí a kde pracují? Jak na ně pohlížejí ostatní občané a jak je nazývají?

Popište zevrubně majetkové a právní poměry v manželství, otázky věna, připsání majetku nebo jeho části v různých případech, zejména s ohledem na výši věna. Jak bývá velké věno nevěsty? Všimněte si otázek pravomoci, kdo vládne jakou částí v hospodářství a jaký užitek z ní komu plyne. Popište poměry dědické i v případě ovdovění: jaký podíl připadne vlastním dětem, nevlastním dětem, vdově, po případě vdově bezdětné? Jak se nakládá s věnem a výbavou, zemře-li manželka bezdětná nebo dokonce v prvním roce manželství? Jak se postupuje, zemře-li přiženivší se hospodář? Komu se dostává obyčejně statek a jaký je úděl ostatních dětí, zejména synů? V jaké formě se vyplácejí podíly sourozencům? Jak dlouho hospodaří rodiče a kdy postupují statek? Dělí se nějaký majetek po smrti rodičů? Pojednejte o poměrech výměnkářských. Uveďte příklady smluv výměnkářů. Jaký je úděl výměnkářů a jaký bývá poměr k mladým hospodářům? V této stati národopisného účelu hleďte ovšem hlavně k domácím zvyklostem, liší-li se od všeobecných ustanovení, ať nyní nebo ve starších dobách. Zaznamenejte názory lidu na zákony toho druhu.

Zodpovězte otázky, jak četné bývají rodiny u bohatých a chudých a jaké jsou názory lidu o tom. Omezuje se počet dětí? Z jakých důvodů a jakými prostředky? Jaký je úděl sirotků a nemanželských dětí? Všimněte si jaké je postavení jednotlivých členů rodiny a jejich vzájemný poměr. Jak se chovají manželé k sobě navzájem a jak se oslovují, jak před lidmi a jak v soukromí? Jak se chovají k dětem a naopak děti k rodičům? Vládne naprostá, slepá poslušnost? Jak bý-


Předchozí   Následující