Předchozí 0062 Následující
str. 61

vají děti trestány? Jaký bývá poměr mezi sourozenci v rodině i později? Jaký je poměr k jiným příbuzným, jaké stupně příbuzenství se rozeznávají a jaká jsou pro ně pojmenování? Navštěvují se? Jaký je poměr ke kmotrům?

Jednotliví členové rodiny a děti konají podle své ho věku a vzhledem k majetku rodiny různé práce. Vypočtěte, jaké jsou jejich úkoly. Dostávají nějakou odměnu, zvláště děti, a jakou? Bývají děli posílány do služby? Kdy, kam a jak na to pohlížejí ostatní lidé?

Vypište, kteří cizí lidé konají v hospodářství práce, jaká čeleď se najímá, jací nádeníci, dále zda žijí na statku podruzi nebo mlatci a j. Vyznačte, jaké práce kdo koná během roku a během dne. Jaké stupně čeledi se rozeznávají v kraji? (Na př. pasák, pohůnek, pacholek, atd.) Jaký je jeho smluvní poměr, na jak dlouho je přijímán a kdy? Kdy nastupuje čeleď do služby a kdy odchází? Jaká je doba výpovědní a jaké jsou odměny? Jaký plat komu přísluší, jaké přídavky přistupují k němu u jednotlivých kategorií čeledi a jaké příležitostné dary kdo dostává? Jak postupuje čeleď ve službě v hodnostech? Při všech otázkách hleďte ovšem k době nynější i minulé a zachyťte změny v různých obdobích i v různých okrscích kraje. Ukažte, jaký je poměr čeledi k hospodářům a k jejich rodině i naopak (jak se na př. oslovují atd.) a jaký poměr byl mezi oběma dříve.

Načrtněte obrázek, v jakém poměru žijí lidé v obci, zejména sousedé. Pomáhají si navzájem a jak? Pomohou si při orání, hnojení, svážení atd.? Za jakou odměnu nebo službu? Pomáhají si při pasení? Přijímají dobytek na chov a za jakých podmínek? Navštěvují se a kdy? Vládne sousedská soudržnost, na př. před soudem, anebo bývá vzájemný poměr zkalen a panuje sudičství? Jak se lidé pozdravují a titulují při potkání.


Předchozí   Následující